Millä oppisi siivoamaan jälkensä saman tien?

Kuva: Andy Fogg

Kun koiraani valmisteltiin leikkaukseen, eläinlääkäri laittoi sille jalkaan kanyylin. Hän ajeli karvat pois kohdasta, puhdisti pistokohdan, laittoi piikin suoneen ja kiinnitti sen sidoksella.

Kun autoomme vaihdettiin uudet talvirenkaat, rengasliikkeen työntekijä nosti auton ylös, irrotti vanhat renkaat, laittoi uudet alle ja laski auton alas.

Kun lapseni oli päivähoidossa, hän otti autolelulaatikon esiin, leikki autoilla, ja laittoi leikin lopuksi autot takaisin laatikkoon ja laatikon hyllyyn.

Jos nämä olisivat tapahtuneet teillä kotona, olisiko käynyt näin:

Karvanleikkuukone olisi jäänyt pöydälle. Ajellut karvat olisivat jääneet pöydälle. Kanyylin kuori olisi jäänyt pöydälle. Siderulla olisi jäänyt pöydälle. Vanhat renkaat olisivat jääneet renkaanvaihtopaikalle. Leluautot olisivat jääneet sikin sokin matolle.

Moni sotku kotona johtuu siitä, että jälkiä ja välineitä ei ole askareen jälkeen laitettu pois sinne minne ne kuuluvat.

Seuraavan eläinlääkärin tai renkaanvaihtajan olisi ikävä tulla työpisteeseen, jossa välineet ja tarvikkeet olisivat hujan hajan missä sattuu. Ensimmäisenä saisi raivata itselleen tilaa ja metsästää tarvittavia tavaroita.

Miksi siedämme sitä kotona?

Jälkien siivoamista auttaa kolme asiaa:

Paikka kaikelle. Tavaroilla täytyy olla oma paikkansa, jonne ne on helppo työskentelyn jälkeen laittaa. Eläinlääkärillä, rengasliikkeellä ja päiväkodilla on omat paikkansa kaikelle, mitä siellä tarvitaan. Kotona täytyy olla samat sävelet.

Homma hallussa. Pidä työpiste mahdollisimman hyvässä järjestyksessä myös askareesi aikana, niin homma pysyy hanskassa, vaikka joutuisitkin välillä tekemään jotain muuta.

Kokonaisajattelu. Ota sellainen asenne, että homma on tehty ja valmis vasta sitten, kun jäljet on siivottu. Sitä ennen se on kesken. Tee asiat ajatuksella loppuun asti. Seuraava homma on mukavampi aloittaa, kun tiedät missä välineet ovat ja tila on siisti.

Mikä on sinun heikko kohtasi? Puuttuuko tavaroilta omat selkeät säilytyspaikat? Oletko tehokas tuottamaan kaaosta mihin ikinä ryhdytkin? Vai kiiruhdatko jo seuraavaan puuhaasi laittamatta työpistettäsi edellisen jäljiltä kuntoon?

Milla Havanka

Milla on innostuja, rohkaisija ja ongelmanratkaisija. Hänen yrityksensä Mekaselska on kannustanut kohti fiksuja ja iloisia koteja vuodesta 2011.

2 kommenttia

  • Olen itse juuri sellainen ihminen, joka jättää kaiken aina levälleen, joten tämä herätti mielenkiintoni. Toden totta, asioille pitäisi keksiä omat paikat! Miten paljon sitä onkaan roinaa joka vain pyörii pöydillä.
    Kiitos vinkistä, ehkä voisin aloittaa paikkojen keksimisellä (ja sellaisen poisheittämisellä joille ei ole järkeä keksiä omaa paikkaa) ja yrittää päihittää epäjärjestelmällisyyteni 🙂

Morjens

Tervetuloa selailemaan Mekaselskan blogia! Hahmottelen näissä parin kolmen minuutin lukupätkissä sitä, millainen koti voisi lähitulevaisuudessa olla: ehkä vähemmän neliöitä, mutta myös vähemmän omistettua tavaraa, teknologia paljossa apuna, asukkailla arki hanskassa.

Bloggauksia saa mieluusti jakaa ja kommentoida. Hyviä lukuhetkiä 🙂

Tykkää ja seuraa