Käyttöön, jakoon, kiertoon

Kuva: Rego Korosi

Rajallisessa maailmassa talouskasvua ei voi tulla rajattomasti siitä, että valmistetaan ja myydään aina vain uusia ja uusia tavaroita. Sen sijaan kasvua voi jakamistaloudessa tulla siitä, että hyödynnetään tehokkaammin jo olemassa olevia resursseja. Tässä on apuna digitalisoituminen, esimerkiksi näppärät puhelinsovellukset.

Toisaalta suomalaiset ovat jo vanhastaan jakaneet työpanostaan kylän yhteisillä talkoilla ja omaisuuttaan lainaamalla naapurille poraa ja sokeria. Toisaalta kaikkea pitää haalia omaksi niin, että kukin on yksinään varustautunut vaikka maailmanloppuun: kaikilla on omat ruohonleikkurit, sen seitsemän ämpäriä, auto joka seisoo joko koti- tai työpaikan pihassa suurimman osan päivästä, kodinkoneita kokonaisen ravintolan ja hotellin pyörittämiseen ja vaatteita niin ettei tarvitsisi ostaa enää koskaan yhtään riepua.

Luonnonvarat ovat joka tapauksessa vähenemässä ja tarvitaan kekseliäitä tapoja tuottaa sama elintaso vähemmällä. Monet yritykset ja yhteisöt ovat tarttuneet haasteeseen ja kehittäneet erilaisia palveluita helpottamaan resurssien jakamista. Tässä muutamia esimerkkejä:

Airbnb:n sivuston ja palvelujen avulla ihmiset voivat vuokrata huoneitaan tai asuntojaan oman poissaolon ajaksi, ja toisaalta sen kautta voi löytää hyvin persoonallisia ja edullisia asumispaikkoja lomailuun.

Trampolinn on myös palvelu, jonka avulla voi vuokrata tai antaa vuokralle huoneen tai huoneiston. Maksuna toimivat virtuaaliset pisteet.

Uber tarjoaa palvelua, jossa voi hankkia lisätuloja kuljettamalla omalla autolla ihmisiä paikasta toiseen.

Kortteliauto edistää autojen vertaisvuokrausta. Palveluun kuuluu ajetun matkan seuraaminen GPS-moduulilla ja sopiva vakuutus.

City Car Club tarjoaa jäsenilleen yhteiskäyttöautoja satunnaiseen tai jatkuvaan auton tarpeeseen.

Kuinoma-sivuston kautta voi vuokrata satoja erilaisia tuotteita, vaikkapa kitaran, poran tai lautapelejä. Toimituspaikkoja on useita.

Tampere City Bike / Tampereen Kaupunkipyörä lainaa panttia vastaan polkupyöriä, joita on saatavilla useissa lainauspisteissä ympäri kaupunkia.

Mpankki on verkkokauppa yrityksille, jotka haluavat myydä ja ostaa ylijäämämateriaaleja tai loppueriä.

Piggybaggy on tavaroiden kimppakyyti. Palvelun avulla voi sopia tavaroiden kuljettamisesta juuri sopivaan paikkaan ja sopivaan aikaan ja saada lisätienestejä kuljettamalla toisten tavaroita.

Nappi Naapuri on kehitteillä oleva karttapohjainen palvelu, jossa voi etsiä ja antaa apua jättämällä kartalle viestejä.

Kiertotaloutta on myös itselle tarpeettomien tavaroiden laittaminen kiertoon lahjoittamalla tai myymällä. Perinteisten kirpparien ja kierrätyskeskusten lisäksi myös verkossa on useita kauppapaikkoja, esimerkiksi tori.fi, huuto.net ja Facebookin monet kierrätysryhmät.

Suomalaisten perustama mutta USA:ssa toimiva Swap.com on käytettyjen lastentavaroiden myyntisivusto ja palvelu, joka hoitaa valokuvauksen ja ilmoitusten tekemisen asiakkaan puolesta.

”Roskasta” voi myös jalostaa rahanarvoisia tuotteita. Trashion on termi, joka tarkoittaa taide-esineiden, korujen, vaatteiden ja käyttötavaroiden valmistamista kierrätetyistä tai pois heitetyistä tavaroista. Kiertotaloudessa kaikki toimisi samalla periaatteella: toisen jäte olisi toisen raaka-ainetta.

Kierrossa ja jakamisessa ei tarvitse aina rahan liikkua. Perinteiset kirjastot lainaavat yhteiskäytössä olevia kirjoja, mutta nykyään kirjastoissa voi myös saada terveysneuvontaa ja perhevalmennusta, lainata liikuntavälineitä tai harjoitella ukulelella. Taloyhtiöillä voi olla vaikkapa yhteisiä työkaluja tai koneita ja kierrätyshylly.

Ovatko termit jakamistalous ja kiertotalous sinulle jo tuttuja?
Mitä kierto-, jakamis- tai vertaispalvelua olet jo käyttänyt? Mitä kiinnostaisi kokeilla? Millainen palvelu vielä puuttuu?

Lue myös: Tee vihlee! Ajattele uudella tavalla, laita tavara kiertoon

Milla Havanka

Milla on innostuja, rohkaisija ja ongelmanratkaisija. Hänen yrityksensä Mekaselska on kannustanut kohti fiksuja ja iloisia koteja vuodesta 2011.

Kommentoi

Morjens

Tervetuloa selailemaan Mekaselskan blogia! Hahmottelen näissä parin kolmen minuutin lukupätkissä sitä, millainen koti voisi lähitulevaisuudessa olla: ehkä vähemmän neliöitä, mutta myös vähemmän omistettua tavaraa, teknologia paljossa apuna, asukkailla arki hanskassa.

Bloggauksia saa mieluusti jakaa ja kommentoida. Hyviä lukuhetkiä 🙂

Tykkää ja seuraa