Ostamalla voit myös tehdä hyvää

Jep, olen kulutuskriittinen ja vähän ostamisvastainenkin, mutta kyllä ostamalla voi myös tehdä hyvää. Sen sijaan että ostaisit jonkin fyysisen tavaran, jonka säilyttämisestä ja huoltamisesta tulee sinulle vaivaa, voit tukea jotain, jolla on laajempaa merkitystä. Tein itse juuri kaksi tällaista hankintaa.

Joukkorahoituksella hankitaan yhteinen kyläpyörä

Kotini lähellä on palvelutalo, jonka ympärillä oleva alue kehitetään tulevina vuosina kokonaiseksi monisukupolviseksi yhteisökyläksi. Mesenaatti.me-palvelussa haettiin rahoitusta riksapyörälle, jolla palvelutalon vanhuksia voisi kyydittää luonnon helmassa, ja jota muutkin alueella asuvat voisivat käyttää. Tutustuin tällaisiin riksapyöriin taannoin eräässä kevyen liikenteen tapahtumassa.

Osallistuin viimeisenä mesenaattina rahoitukseen. Pyörärahoitus ylitti minimitavoitteensa ja menopeli hankitaan nyt keväällä. Vastineeksi rahoituksesta saan VIP-kutsun tuleviin pyöräjuhliin. Odotan innolla näkeväni iloisia vanhuksia pyörän kyydissä!

https://mesenaatti.me/

Ikimetsän suojelu kompensoi hiilijalanjälkeä

Sitran 100 fiksua arjen tekoa -lista, josta voi poimia vinkkejä vähemmän kuormittavaan elämäntapaan, on jaettu vaikutukseltaan pieniin, keskisuuriin ja suuriin valintoihin. Pieniä ovat esimerkiksi heräteostosten välttäminen ruokakaupassa tai pakastimen takaa imurointi. Minä halusin tehdä jotain isompaa.

Suomen luonnontilaiset metsät ovat käymässä vähiin. Ne toimivat kuitenkin tärkeinä hiilinieluina ja luonnon monimuotoisuuden aarrearkkuina. Sitran mukaan sijoittamalla kerran vuodessa sata euroa aarniometsien suojeluun hiilijalanjälkeään voi kompensoida hurjat 115 prosenttia vuodessa.

Niinpä tein! ”Omistan” nyt 200 neliötä ikimetsää Vilppulasta Kaukametsästä.

http://www.luonnonperintosaatio.fi/

Vinkki: Päästöjä voi mitätöidä myös ostamalla päästöoikeuksia pois markkinoilta esim. co2esto.com verkkokaupassa.

Hyvän tekeminen lämmittää pidempään kuin uusi tavara, suosittelen!

Milla Havanka

Milla on innostuja, rohkaisija ja ongelmanratkaisija. Hänen yrityksensä Mekaselska on kannustanut kohti fiksuja ja iloisia koteja vuodesta 2011.

Kommentoi

Morjens

Tervetuloa selailemaan Mekaselskan blogia! Hahmottelen näissä parin kolmen minuutin lukupätkissä sitä, millainen koti voisi lähitulevaisuudessa olla: ehkä vähemmän neliöitä, mutta myös vähemmän omistettua tavaraa, teknologia paljossa apuna, asukkailla arki hanskassa.

Bloggauksia saa mieluusti jakaa ja kommentoida. Hyviä lukuhetkiä 🙂

Tykkää ja seuraa