11. lokakuuta: Kansainvälinen tyttöjen päivä

Viime vuonna vietettiin ensimmäisen kerran kansainvälistä tyttöjen päivää.

Päivä kiinnittää maailmanlaajuista huomiota tyttöjen asemaan ja oikeuksiin, sillä tytöt kohtaavat edelleen kaikkialla maailmassa syrjintää ikänsä ja sukupuolensa vuoksi.

Yhä edelleen tyttöjen erityisongelmia ovat lapsi- ja pakkoavioliitot, teiniraskaudet ja -synnytykset ja kouluväkivalta.

Kaksi kolmasosaa koulua käymättömistä lapsista ja nuorista on tyttöjä. Tänä vuonna tyttöjen päivänä etsitään innovatiivisia keinoja tyttöjen koulutuksen turvaamiseksi.

Merkittävin syy sille, että tytöt lopettavat koulunkäynnin, on väkivallan pelko kouluissa ja koulumatkoilla. Joka vuosi lapsiavioliitto varastaa miljoonien tyttöjen oikeuden koulutukseen ja itsensä kehittämiseen.

Plan: Tyttöjen päivä
YK-liitto: Kansainvälinen tyttöjen päivä

“Ohjelman alussa, monet vanhemmat eivät halunneet lähettää tyttöjään kouluun”, kertoi Irdissa Dembele, joka on toiminut ala-asteella opettajana viimeiset 10 vuotta. ”Nyt vanhemmat tietävät, että tytöt saavat ruokaa, jota ei välttämättä olisi kotona. Tämä toimii erittäin hyvänä kannusteena kouluttautumiselle. Myös lasten oppiminen on kehittynyt huomattavasti, kun he eivät enää ole nälkäisiä koulussa.”

Maailman ruokaohjelma: Timbuktu: Mitä enemmän kouluruokaa, sitä enemmän tyttöjä koulussa

Tyttöjen aseman, terveyden ja koulutuksen parantaminen on tutkitusti yksi parhaista keinoista taistella köyhyyttä vastaan. Tyttöjen lisäksi siitä hyötyvät heidän lapsensa, yhteisönsä ja koko yhteiskunta.

Maailmassa on 65 miljoonaa tyttöä, jotka eivät pääse kouluun. Auta tyttöjä kouluttautumaan, paranna maailmaa!