Clutter suomeksi. Siivoussanojen sekamelska

Clutter roina epäjärjestys
Kuva: Gabo Halili

Tässä yhtenä päivänä kollega Anskun kanssa sivuttiin suomen ja englannin kielen eroa sekasotkukysymyksessä.

A confused disordered jumble of things

Englanninkielisessä järjestämiskirjallisuudessa puhutaan käsitteistä ”clutter” ja ”decluttering”. Netistä löytyvä sanakirja.org antaa sanalle clutter käännöksen ”A confused disordered jumble of things” eli asioiden sekava järjestymätön sekamelska.

Clutter- ja decluttering-sanoille ei ole kovin hyvää vastinetta suomen kielessä. Voi sanoa sotku, sekasotku, sekamelska, roina. Sille tehdään siivoamista, raivausta, järjestämistä. Kuulostaa kamalan likaiselta touhulta, jotain mitä tehdään talikolla ja kumihanskat kädessä.

Mitä se ”clutter” itse asiassa on? Se on sinun omia tavaroitasi mutta väärissä paikoissa. Hammastahnatuubi sohvalla on ”clutter”. Sama tuubi kylppärin hyllyllä on ok. Lajittelematon paperikasa keittiön pöydällä on ”clutter”. Samat paperit laitettuna aiheen mukaan kansioihin tai paperinkierrätykseen ovat taas ok.

”Clutter” voi olla myös omia tavaroitasi oikeissa paikoissa, mutta epäjärjestyksessä. Esimerkiksi kenkähyllyyn huishais pinotut popot ovat ”clutter”.

”Clutter” ei siis ole välttämättä lainkaan tavaraa, josta täytyy päästä eroon. Ne täytyy vain viedä sinne, minne ne kuuluvat.

Siivoaminen

Moni sanoo että tarvitsee ”siivota”, jos kotona tavarat ovat väärissä paikoissa. Minulle siivoaminen on imurin, lattialuutun ja pölyrätin käyttämistä, jota ei voi tehdä, ennen kuin tavarat on palautettu paikoilleen. Jos tilaat kotisiivouksen, siivoustiimi tulee puhdistamaan kotisi. Eivät he edes tiedä, minne kaikki irtotavarasi kuuluvat.

Raivaaminen

Entäpä ”raivaaminen”. Pusikoita raivataan ja teitä raivataan, vastustajat raivataan tieltä. Vaatekomeron raivaus voi tietysti olla siihen verrattava voimanponnistus ja tulos toivottavasti yhtä avara ja valoisa. Raivauksesta tulee mielleyhtymä raivoon, joka tietysti voi tavallaan auttaa ja antaa energiaa jaksaa raivausprojektissa, mutta pitkäaikaiseksi kaveriksi se on huono.

Muiden roina, omat aarteet

Ihmisten komeroissa ja kaapeissa on kamalasti turhaa ”roinaa”. Nimen omaan muiden ihmisten. Omissa kaapeissa on vain tärkeitä esineitä, vaatteita ja laitteita. Mutta kun ammattijärjestäjän silmien alla alkaa käydä läpi tavaroitaan, moni niistä osoittautuu kuitenkin loppujen lopuksi tarpeettomaksi. Roina on vähän samanlainen sana kuin kakara. Omistaan sitä voi käyttää, mutta toisen käyttämänä se voi olla loukkaava.

Sekamelska

”Sekamelska” on hauskan näköinen ja kuuloinen sana, se näyttää siltä että iso laatikollinen värikkäitä legopalikoita olisi tyhjennetty lastenhuoneen lattialle. Mikä on hauskaa vain niin kauan kuin ne palikat eivät ole omien lasten huoneen lattialla.

Hammastahnatuubi haluaa takaisin hyllylle

Palatakseni hammastahnatuubiin ja liukuakseni hiukan asian ohi, minusta on kiehtovaa ajatella että täydellisen järjestetty asunto on tavallaan takaperin soitetun kuvanauhan ensimmäinen ruutu: kaikki esineet ovat palanneet sinne mistä lähtivätkin. Sohvalla oleva tuubi on kuin kuminauhan päässä, vessan kaappi vetää sitä puoleensa. Järjestäminen ja tarpeettomasta luopuminen voi olla jonkin tällaisen ajatusmallin luomista, uudenlaisen ajattelun opettelua. Tuubi ei halua jäädä sohvalle, se pyrkii kaapin hyllylle.

Mutta tekeekö yksittäinen sohvalle jäänyt tuubi sekamelskan? Ei varmaankaan vielä, eikä tuubi ole myöskään ”clutter”. Siihen vaaditaan jo useampia väärässä paikassa olevia tavaroita. Sekamelska kuitenkin kuulostaa laajemmalta käsitteeltä kuin ”clutter”, ehkä koko huoneen tai asunnon kokoiselta. ”Clutter” voi olla yhden lipaston päällä. Lipaston päällä voi olla sotkua, mutta sotku voi olla myös likaa. ”Lipastoni päällä on epäjärjestystä.” Kuka näin sanoo!

Oikean termin etsintä ei tunnu tuottavan juuri sitä täydellistä sanaa. Suomi on rikas kieli ja uusia sanoja voi keksiä helposti. Ehkä tämä asia tarvitsee ihan uuden oman termin! Mitä sanaa te käytätte kuvaillessanne omaa asioittenne sekavaa järjestymätöntä sekamelskaa taikka sitä väärässä paikassa olevaa hammastahnatuubia?

Milla Havanka

Milla on innostuja, rohkaisija ja ongelmanratkaisija. Hänen yrityksensä Mekaselska on kannustanut kohti fiksuja ja iloisia koteja vuodesta 2011.

4 kommenttia

  • Mainiosti olet kirjoittanut! "Raivaamisen ammattilaiset eivät siis marssi ihmisten koteihin hävittämään tavaroita" Tämä on muuten se number one ennakkoluulo jonka olen kuullut ihmisillä tästä työstä olevan!

  • Hei uudelta lukijalta! Eksyin sattumalta. Onpa hyvä blogi – kannustava, mutta jotenkin lohdullinenkin. Kiitos. Clutter = sälä? Vähemmän loukkaava kuin roina?

  • Hei ja tervetuloa 🙂 Kannustava ja lohdullinen, kuulostaa siltä mihin olen pyrkinytkin! Sälä voisi tosiaan olla myös yksi käännösehdotus. Se on minun korvissani jotain pientä ärsyttävää, sitä mitä on vanhassa asunnossa siellä täällä kun kaikki on muka jo pakattu laatikoihin!

Morjens

Tervetuloa selailemaan Mekaselskan blogia! Hahmottelen näissä parin kolmen minuutin lukupätkissä sitä, millainen koti voisi lähitulevaisuudessa olla: ehkä vähemmän neliöitä, mutta myös vähemmän omistettua tavaraa, teknologia paljossa apuna, asukkailla arki hanskassa.

Bloggauksia saa mieluusti jakaa ja kommentoida. Hyviä lukuhetkiä 🙂

Tykkää ja seuraa