Pikkuiset opettavat Pikille arjen turvallisuutta

Kuva: Kuvakaappaus pelistä

Piki on avaruusolio, joka on juuri muuttanut maapallolle, eikä oikein vielä tiedä, miten täällä eletään turvallisesti. 

Turvallisuuskäyttäytymiseen liittyvät asenteet muotoutuvat hyvin varhain, jopa ennen kouluikää. 3-6-vuotiaille suunnattua aineistoa turvallisuusasioista ei ole paljon tarjolla. Pikin huone on tamperelaisin voimin toteutettu, alle kouluikäisille suunnattu peli, jossa lapset oppivat turvallisia toimintatapoja hauskalla ja houkuttelevalla tavalla.

Pikin huoneen ensimmäiset kolme peliä julkaistiin Pikku Kakkosen verkkosivuilla helmikuussa, ja uudet viisi turvallisuusaiheista peliä on juuri julkaistu. 

Piki harjoittelee mm. suojatien ylitystä vihreillä valoilla, pelastusliivien pukemista ja hissillä kulkemista.

Kaikkia pelejä on testattu tamperelaisen Itätuulen päiväkodin lapsilla ja kehitetty lapsilta saadun palautteen perusteella. Tekijät toivovat Pikin huoneen pelien vaikuttavan myönteisesti lasten turvallisuusasenteisiin ja vähentävän lasten tapaturmien ja onnettomuuksien määrää.

Osallistuin uusien pelien julkaisutilaisuuteen ja sain seurata livenä, miten päiväkotilapset pelasivat pelejä yhdessä. Lastentarhanopettaja kertoi, että lapset puhuvat pelien sisällöstä ja oppimistaan asioita myös pelitilanteiden ulkopuolella, esimerkiksi kun puetaan ulkovaatteita päälle. Lapsilla oli myös paljon kehitysideoita.

Pelit olivat yksinkertaisia, mutta niissä oli kuitenkin selvä tavoite. Grafiikka oli selkeää. Ohjaus oli helppoa ja intuitiivista, hahmoihin voi vaikuttaa koskettamalla tai vetämällä.

Pikiä pääsee opettamaan osoitteessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on toteuttanut Pikin huoneen pelit yhteistyössä Yle Pikku Kakkosen ja Tampereella toimivan opiskelijoiden innovaatioyhteisön Demolan kanssa. Uusien pelien suunnitteluun ovat osallistuneet myös Palosuojelurahasto, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ja Liikenneturva.  

Milla Havanka

Milla on innostuja, rohkaisija ja ongelmanratkaisija. Hänen yrityksensä Mekaselska on kannustanut kohti fiksuja ja iloisia koteja vuodesta 2011.

Kommentoi

Morjens

Tervetuloa selailemaan Mekaselskan blogia! Hahmottelen näissä parin kolmen minuutin lukupätkissä sitä, millainen koti voisi lähitulevaisuudessa olla: ehkä vähemmän neliöitä, mutta myös vähemmän omistettua tavaraa, teknologia paljossa apuna, asukkailla arki hanskassa.

Bloggauksia saa mieluusti jakaa ja kommentoida. Hyviä lukuhetkiä 🙂

Tykkää ja seuraa