Otetaan selvää mikä ei toimi ja korjataan se

Kuva: S. Gordon Bram

Olen opiskellut viimeisten 14 viikon ajan Columbia Universityn avointa verkkokurssia The Age of Sustainable Development, kestävän kehityksen aika, ja sain sen juuri läpäistyä. Luennoitsijana toimi professori Jeffrey Sachs, joka on yhdysvaltalainen ekonomisti, YK:n erityisneuvonantaja ja yksi maailman johtavista asiantuntijoista köyhyyden poistamisessa.

Kurssilla käsiteltiin hyvin suuria kysymyksiä: ympäristöuhkia, taloudellista epätasa-arvoisuutta, talouskasvun historiaa, koulutusta ja sosiaalista liikkuvuutta, terveysongelmia, ruokahuollon haasteita ja maanviljelyn ympäristövaikutuksia, ilmastonmuutosta, luonnon monimuotoisuuden vähenemistä – kaikenlaista, joka vaikuttaa maapallon asukkaisiin nyt ja tulevaisuudessa. Viikottainen luentosessio, jonka yleensä suoritin sunnuntaisin, ei ollut mieltä ylentävää katsottavaa ja kuunneltavaa. Ihmiskunnan on ratkaistava valtavia, monimutkaisia ongelmia, ja nopeasti.

Viime viikolla Tampereella järjestettiin Tekniikan päivät, joiden pääpuhujana tykitti professori Esko Valtaoja. Hänen esityksensä painotti sitä, etteivät asiat maailmassa ja Suomessa ole koskaan olleet yhtä hyvin kuin nyt. Äärimmäinen köyhyys vähenee, lapsikuolleisuus vähenee, pitkällä aikavälillä talous kasvaa. Tiedon avulla selviämme haasteista ja pääsemme kiinni niiden takana odottaviin hyviin aikoihin, kunhan vain nostamme katseemme tossunkärjistä ja katsomme tarpeeksi kauas eteenpäin.

Valtaoja sanoi viisaasti ja rohkaisevasti, että nyt ei auta vetää kaikkea vessanpöntöstä alas tai käpertyä odottamaan maailmanloppua. Otetaan selvää miten asiat ovat ja missä vika on, tutkitaan mitä asioille voi tehdä ja sitten tehdään. Tämä pätee niin valtioiden mittakaavassa kuin yksittäisten ihmistenkin.

Siinäpä pureksittavaa! Mutta nyt näistä syvistä mietteistä takaisin pinnalle ja käytännön puuhiin. Taas mennään järjestämään, vähentämään turhaa, rohkaisemaan ja tsemppaamaan, inspiroimaan ja inspiroitumaan – ottamaan selvää mikä ei toimi ja korjaamaan asioita, mahdollisimman kestävästi.

Lue myös:
Sitra: Kestämätön käy kalliiksi – 10 teesiä kestävään talouteen

Milla Havanka

Milla on innostuja, rohkaisija ja ongelmanratkaisija. Hänen yrityksensä Mekaselska on kannustanut kohti fiksuja ja iloisia koteja vuodesta 2011.

Kommentoi

Morjens

Tervetuloa selailemaan Mekaselskan blogia! Hahmottelen näissä parin kolmen minuutin lukupätkissä sitä, millainen koti voisi lähitulevaisuudessa olla: ehkä vähemmän neliöitä, mutta myös vähemmän omistettua tavaraa, teknologia paljossa apuna, asukkailla arki hanskassa.

Bloggauksia saa mieluusti jakaa ja kommentoida. Hyviä lukuhetkiä 🙂

Tykkää ja seuraa