Kun asuinalueesi tai työpaikkasi suunnitellaan uusiksi…

En aina suunnittele, mutta kun suunnittelen, en kysy käyttäjältä

Kaupunkeja täydennysrakennetaan, uusia asuinalueita perustetaan, oppilaitoksia, toimistoja ja muita tiloja laajennetaan ja yhdistetään. Aina osalliset eivät pääse vaikuttamaan heitä koskeviin muutoksiin.

Sinä ja muut tilan käyttäjät, eli asukkaat tai työntekijät, kuulette asiasta viimeisinä. Joudut elämään sellaisten päätösten kanssa, mitkä joku ulkopuolinen on katsonut parhaaksi. Muiden valitsemat ratkaisut osoittautuvat ärsyttäviksi tai suorastaan toimimattomiksi. Johtoon ja suunnittelijoihin menee hermo ja luotto, ja kirjoitat katkeria vuodatuksia lehden yleisönosastoon tai somekanaviin.

 

Moderni, koko ajan enemmän käytetty tapa on ottaa alueiden asukkaat tai tilojen käyttäjät mukaan suunnitteluun. Tampereen kaupungin tämänhetkisessä strategiassa se on kirjoitettu jopa näin selväsanaisesti: ”Toimimme yhdessä – kaikki mukaan kaupungin kehittämiseen.”

Sinulle kerrotaan ajoissa muutoksen syistä ja aikataulusta. Pääset vaikuttamaan suunnitteluun varhaisessa vaiheessa, ennen kuin asiasta on päätetty. Saat oman äänesi kuuluviin ja voit kertoa, mihin ongelmiin juuri sinä tarvitsisit ratkaisun tai mistä pidät tämänhetkisessä tilanteessa. Tulos on enemmän omien tarpeittesi mukainen.

 

Olin äskettäin työpajassa, jossa suunniteltiin Tampereen uutta kaupunginosaa Hiedanrantaa. Siellä oli paljon innokasta väkeä, alueesta on ideakilpailun voittaneiden suunnitelmien mukaan tulossa erityinen asuntosaarineen ja vanhoine tehdasalueineen. Alueella on jo nyt käynnissä erilaisia pilotteja ja kokeiluja kuten kiertotaloustutkimusta.

Omaa asuinaluettani kehitetään myös osallistavasti ja olen ollut mukana monenlaisissa työpajoissa ja palavereissa: yhdessä on ideoitu nyt rakenteilla olevaa hyvinvointikeskusta, mietitty paikallisia kohteita joukkorahoitukselle, suunniteltu alueen yhteisöllisen tilan käyttöä.

Olemme ehkä tähän asti tottuneet ottamaan vastaan mitä ylhäältä päin on annettu ja jos se ei ole ollut hyvä, on jurputettu ”esson baarissa” jälkeenpäin. Minulle jäi mieleen eräästä työpajasta vähän vanhempi rouva, joka seurasi vähän aikaa työskentelyä sivusta, tokaisi muille ”Päättäkää te” ja lähti. Muiden päättäessä voi käydä kuitenkin kuin kuvan koiralle.

Jos saat kutsun tällaiseen osallistavaan työpajaan tai yhteissuunnitteluun, käytä ihmeessä tilaisuus hyväksesi. Yhteissuunnittelun jäljiltä tila tai alue tuntuu enemmän omalta. Sinulla on mahdollisuus tavata muita asukkaita tai tilan käyttäjiä ja vaihtaa heidän kanssaan ajatuksia. – Ja erästä arkkitehtiä lainaten, workshopit ovat myös kivaa leikkimistä!

Milla Havanka

Milla on innostuja, rohkaisija ja ongelmanratkaisija. Hänen yrityksensä Mekaselska on kannustanut kohti fiksuja ja iloisia koteja vuodesta 2011.

Kommentoi

Morjens

Tervetuloa selailemaan Mekaselskan blogia! Hahmottelen näissä parin kolmen minuutin lukupätkissä sitä, millainen koti voisi lähitulevaisuudessa olla: ehkä vähemmän neliöitä, mutta myös vähemmän omistettua tavaraa, teknologia paljossa apuna, asukkailla arki hanskassa.

Bloggauksia saa mieluusti jakaa ja kommentoida. Hyviä lukuhetkiä 🙂

Tykkää ja seuraa