5 helpottavaa ajatusta lahjojen hankkimisesta

https://flic.kr/p/9rrNkM

Sunnuntaina on taas yksi niistä päivistä, jolloin on tapana antaa lahjoja. Joillekin lahja-asiat tuottavat mielihyvää juuri sopivasti valitun, kauniisti paketoidun lahjan muodossa, toisille taas lahjan etsiminen ja johonkin paperiin kääriminen aiheuttaa stressiä ja harmaita hiuksia. Annoin joskus pienenä äidilleni lahjaksi ruman pikku keramiikkapossun. Toivon ettei hän ole säästänyt sitä.

5 helpottavaa ajatusta lahjojen hankkimisesta

 1. Lahjaa ei tarvitse hankkia väkisin. Mielestäni lahja tulisi antaa vilpittömästä ilahduttamisen halusta lahjan saajaa kohtaan, ei velvollisuudesta. Jonkin persoonattoman krääsäesineen vuosittainen antaminen Elviira-tädille, koska hänen muuten uskotaan suuttuvan, tuskin tuottaa iloa kenellekään muulle kuin krääsän kiinalaiselle valmistajalle. Monesti lahjoja annetaan vain tavan vuoksi. Aikuiset voivat hyvin sopia keskenään, ettei lahjoja tarvitse antaa muille kuin perheen lapsille. Tällainen sopimus voi olla helpotus kaikille.

2. Esitä selkeitä lahjatoiveita – kuuntele ja kunnioita muiden toiveita. Jos haluaa välttää nolot epäsopivat yllätyslahjat, kannattaa sanoa toiveensa selkeästi ääneen (tai ostaa itse omat lahjansa). Kun tällaisia toiveita kuulee ohimennenkin (“olisipa kiva jos minulla olisi X” tai “joskus haluaisin kokeilla Y:tä”), ne kannattaa laittaa ylös. Puhelimissa on muistiinpanosovelluksia, ja kaikkein “älyttömimmissäkin” puhelimissa voi kirjoittaa tekstiviestien luonnoksia. Näitä kannattaa siirtää sitten yhteen paikkaan (tiedostoon tai muistivihkon sivulle), josta voi etsiä ennen merkkipäivää ideoita.

3. Osta kun löydät. Mitään tavaroita ei tietenkään kannata erityisesti hamstrata, mutta joskus tulee eteen tarjouksia, joita voi hyödyntää tulevaisuutta varten. Jos lähipiirissäsi on lapsia, joita haluat merkkipäivinä muistaa, haluat ehkä ostaa tarjouksessa olevia lastenkirjoja tai askartelutarvikkeita, vaikka syntymäpäiviin olisi vielä aikaa. Jokin esine, kuten koru, saattaa iskeä kuin sähköisku: tämä olisi juuri sopiva ystävälleni. Jos et osta heti, laita ainakin löytöpaikka muistiin. Säilytä ostetut löydöt tietyssä paikassa (ei siinä hyvä jemma -nimisessä). Näin sinun ei välttämättä tarvitse lähteä erikseen lahjaostoksille.

4. Pidä lahjapaperit ja nauhat järjestyksessä. Kaunis lahja on kiva saada ja paketointiin voi käyttää niin paljon aikaa ja vaivaa kuin haluaa. Tavoittelet sitten taideteosta tahi yrität vain peittää lahjan näkyvistä, puuha on mukavampaa jos nauhoja ja papereita ei tarvitse joka kerta etsiä ympäri taloa.

5. Lahjoa voi muutenkin kuin tavaralla. Jos haluat antaa jotain, mutta et tiedä mitä, sinulla on paljon kivoja vaihtoehtoja. Antamalla hemmottelulahjakortin paikalliseen palveluun tuet alueesi työllisyyttä. Hyväntekeväisyyslahja parantaa jonkun huono-osaisemman elämää. Voit antaa lahjaksi maksettuja kuukausia video- tai musiikkipalveluun tai puheaikaa. Voit lahjoittaa aikaasi vaikkapa lasten- tai koiranhoitoon taikka pieniin siivoustöihin.

Mikä on paras lahja jonka olet saanut? Annetaanko teillä aikuisten kesken lahjoja? Mitä toivot äitienpäivälahjaksi?