5 ongelmaa, joita kotinsa simplanneilla ei enää ole

Kuva: Anton Petukhov (Flickr)

 Keksin juuri uuden sanan – simplata! Se voisi minusta tarkoittaa tarpeettoman sälän poistamista ja tarpeellisen järjestämistä. Jos simplaat kotisi, sinulla on muutama ongelma vähemmän.

Miltä tuntuisi elää ilman näitä pulmia?

Mitä laittaisin päälleni? Jos vaatekaapissasi on vain ehjiä, oikean kokoisia, hyvin istuvia vaatteita, joita on helppo yhdistellä, sinun ei tarvitse aamuisin, ennen juhlia tai matkalle lähtiessä tuskailla vaatepohdintojen äärellä.

Missä meillä on X? Oli kyse sitten kaukosäätimestä, puuruuveista, merkkaustussista tai kännykästä, järjestely ja turhan poistaminen tuottaa kaikille tavaroille omat paikkansa. Koska kyseinen tavara on helppo palauttaa paikoilleen, koska roinaa ei ole liikaa, se myös palautuu sinne (no, hieman viitseliäisyyttä hyvän tavan ylläpitämiseen vaaditaan perheenjäseniltäkin!)

Miten täällä voi siivota? Lehtikasoja lattialla ja sohvalla, kirjahyllyt täynnä pikkutavaroita, leluja sohvan alla, likapyykkiä nurkissa… ei ole kumma, jos imuria pyöritellään lähinnä keskilattialla ja välillä saattaa pölymäärä vähän aivastuttaa. Vähennä ja järjestä! Jo on helppo imuroida joka nurkka.

Miten tämä lähteminen kestää aina näin kauan? Mitä pitäisi ottaa mukaan? Onko kaikki pakattu? Mitä unohtui? Nytkö sinä vasta vaihdat vaatteita? Missä puhelin? Sinulla voisi lähtökaaoksen sijaan olla järjestystä: pakkauslista, selkeä aikataulu ja hyvä mieli.

Milloin ehdin tehdä ne asiat, jotka olen säästänyt eläkkeellä tehtäväksi? Tuttavaperheelläni on “eläkelehtipino”. He lukevat lehdet sitten eläkkeellä. Moni muukin säästää vaikka mitä tehtävää, korjattavaa, askarreltavaa eläkevuosilleen niin, että eläkepäivät ovatkin loppujen lopuksi täyteen buukatut ennen kuin työpaikan ovi viimeisen kerran kiinni kopsahtaa. Oletko varma, että haluat tehdä noita asioita sitten eläkkeellä? Ehkä haluaisit viimeinkin nauttia vapaudesta etkä noudattaa vuosia aiemmin luomaasi aikataulua ja ohjelmaa.

***

Simplaaminen on usein kovaa hommaa, ja siksi se ei omin voimin aina onnistukaan. Mitkä näistä lehdistä säästäisin? Kuinka paljon koriste-esineitä on sopivasti? Jos kuitenkin tarvitsen vielä tätä, ja näitä, ja tuotakin… Ammattijärjestäjä tsemppaa sinua ja auttaa sinua löytämään sinulle, sinun kotiisi sopivan tavan luoda ja ylläpitää järjestystä.