5 siistiä tapaa, joista lapsesi hyötyy

Kuva: Christina Kessler (Flickr)

Vauvojen ensimmäisen lelun tarjoaa yhteiskunta – naamakuvioinen helistin on varmasti kaikille tuttu. Siitä se vyöry sitten lähtee. Tulee pehmoleluja, hampurilaisaterioiden oheisleluja, legoja, synttärilahjaleluja, joululahjaleluja, lisää legoja, hahmoja, taloja, paloja, siruja, muruja…

Lopulta lapsen huone näyttää aivan siltä kuin joulupukin säkki olisi räjähtänyt siellä.

Kuulostaako tutulta?

Järjestyksen ylläpito ei ole mikään synnynnäinen taito vaan sitä voi ja kannattaakin harjoitella pienestä pitäen. Päiväkodeissa järjestykseen kannustetaan eri tavoin, ja kotona kannattaa jatkaa samaa hyvää rataa.

Tässä viisi siistiä tapaa, jotka on hyvä opettaa lapselle:
 
Yksi leikki kerrallaan. Ennen kuin aloitetaan uusi leikki, siivotaan edellinen leikki pois tieltä. Jos meneillään on viisi leikkiä yhtä aikaa, kaaos voi yltyä sellaiseksi, ettei sitä erkkikään ja varsinkaan lapsi jaksa kerätä enää pois. Myös nukkumaan mennessä on hyvä kerätä leikit kasaan. Jos yöllä pimeässä tulee asiaa vessaan, ei ole kiva astua terävän lelunpalasen päälle.

Kukin leikki omassa säilytyslaatikossaan. Kauppaleikkiä, pehmoleluleikkiä, eläinleikkiä ja muita varten on hyvä olla omat joko nimellä tai kuvalla merkityt laatikot, joihin kyseisen leikin varusteet kootaan yhteen. Näin leikki on helppo aloittaa ja lopettaa. Lajittelu on taito, jota aikuisenakin tarvitaan.

Joistakin leluista voi luopuakin. Kaikkea ei tarvitse säästää. Harjoittelu on hyvä aloittaa vaikka sellaisista leluista, joista on jo vähän kasvanut ulos. Vaikkapa kerran kuukaudessa voi jutella lapsen kanssa löytyisikö joku lelu, jolla ei enää oikein tule leikittyä. Jos se on ehjä, samalla voi yhdessä miettiä voisiko sen kierrättää eteenpäin jollekin toiselle lapselle. Jos leluja on liikaa, ei enää oikein tiedä millä leikkisi – eivätkä ne mahdu mihinkään.

Kaikkia leluja ei tarvitse saada omaksi. Itsehillintä ja kiusausten voittaminen on tärkeä taito, jota tarvitaan pitkin ikää. Lelua voi katsella nätisti kaupassa ilman että sitä tarvitsee saada omaksi. Lelua varten voi säästää viikkorahaa tai sellaisen voi tienata vaikka hyvän käytöksen tarramerkeillä, mikä opettaa säästämistä ja kärsivällisyyttä. Lelu, jota on vähän joutunut odottamaan, tuntuu hienommalta kuin sellainen, jonka on saanut tuosta vain sormella osoittamalla. Lastakaan ei kannata koukuttaa uuden tavaran tuomaan hyvänolontunteeseen.

Tavaroita kohdellaan hyvin. Lapset ovat lapsia ja lelut saavat tietenkin välillä kovaa kohtelua. Laadukkaat lelut kestävät pienen heittelyn, huonot hajoavat käsiin tavallisessakin leikissä. Lapsen kanssa kannattaa puhua hyvä- ja huonolaatuisten tavaroiden eroista. Hänet voi opettaa tunnistamaan ns. krääsän ja hylkimään sitä. Laadukkaita tavaroita voi korjata ja niitä kannattaa huoltaa. Kun tavaroita kohtelee hyvin, ne kestävät pitkään.