Aika ottaa aika takaisin omiin käsiin

On haasteellista pitää perhe oikeassa paikassa oikeaan aikaan, varsinkin jos perheenjäseniä on useita ja kaikilla paljon menoja. Ajanhallinnassa on muutama olennainen perusasia:

  • hyvä kalenteri, jossa on tilaa kaikille merkinnöille
  • joka pidetään ajan tasalla
  • ja jota muistetaan säännöllisesti katsoa.

Viimeisestä pallurasta saimme muistutuksen, kun huomasimme eräänä iltapäivänä, että nuohooja oli käynyt. Käynti oli kyllä laitettu kalenteriin, mutta emme olleet muistaneet katsoa sitä. Onneksi kaikki ei ollut niin pahasti noessa kuin mitä olisimme varmaan ansainneet. Olin todella turhautunut ja halusin löytää syyn ja ratkaisun. Mikä meni pieleen? Mitä oli liikaa, mitä puuttui?

Periaate hyvä, käytäntö huono

Jos kalentereita on useita, ne päätyvät väistämättä jossain vaiheessa olemaan ristiriidassa keskenään. Olen itse kahden kalenterin loukussa, koska tykkään kirjoittaa kynällä vapaasti paperille, mutta haluan kuitenkin katsoa tapahtumat myös sähköisestä kalenterista, jonne voi kirjata myös kauas tulevaisuuteen sijoittuvia tapahtumia. Näiden omien kalentereitteni lisäksi meillä tosiaan on ollut keittiön nurkassa, ehkä vähän syrjässä, yhteinen seinäkalenteri, johon nuohoojan käynti oli hienosti kirjattu ja yhtä hienosti unohdettu.

Eteisessä parhaan näkyvyyden paikalla on magneettitaulu, joka oli jonkin aikaa melko toimivastikin viikkoaikataulukäytössä (minä päivänä on futistreenit, milloin koirakoulu, milloin pelipäivä, milloin salipäivä ym.) mutta on ajautunut vähitellen hajaannukseen ja epämääräisen sälän peittoon.

Vähemmän on enemmän

Nyt halusin yksinkertaistaa asioita ja saada sähköisen kalenterin paremmin perheemme ajanhallinnan keskiöön ja näkyville. Heitin huonolla käytöllä olevan seinäkalenterin menemään ja tyhjensin magneettitaulun sälästä. Ne olivat selvästi vain häiritseviä ja sekoittavia tekijöitä.

Uusi ideani on tulostaa sunnuntaisin seuraavan viikon aikataulu monesta lähteestä yhdistetystä Google-kalenterista ja laittaa se magneettitaululle.

Testiviikko.

Ajanhallinta vaatii ajan hallintaa

Ei liene liikaa vaadittu käyttää muutama minuutti joka sunnuntai seuraavan viikon menojen tarkistamiseen ja puuttuvien kirjaamiseen. (Tarkistuksenkin voi laittaa toistuvana tapahtumana kalenteriin!) Muutenkin kaikki tekemiset kannattaa laittaa kalenteriin heti kun niistä saa tiedon, eikä jättää kutsuja, mainoksia ynnä muita hautautumaan paperikasaan.

Printti on tarpeeton, jos kaikilla perheenjäsenillä on käytössään yhteensopivat sähköiset kalenterit ja ne on jaettu ristiin kaikille. Printin tilalla voisi olla myös vaikka tabletti seinäkiinnityksellä (ja tulevaisuudessa tämän näkymän voisi vaikka heijastaa älyseinälle). Nyt kokeilen kuitenkin tällaista näkymää. Katsotaan miten tämä tulee toimimaan jatkossa!