Ajatukset, nuo hyödylliset ja haitalliset raivauskaverit

Winter in NY 2014
Kuva: Bernardo G.

Raivaaminen ei ole mekaanista tavaroiden roskapussiin heittelyä. Se on järjen ja tunteiden välistä painia, jota sisäinen puhe säestää.

Sisäinen äänesi voi puhua asiaa auttavia tai hankaloittavia lauseita.

“Tämähän on vielä ihan ehjä.” Vaikka tavara on ehjä, se voi silti olla sinulle turha. Mitään ehjäähän emme kaatopaikalle heitä, vaan se laitetaan kiertoon.

“Tämän voi vielä korjata.” No voi, mutta milloin ajattelit sen korjata? Kuinka paljon sinulla on jo korjattavaa? Ajattelitko tehdä elämässäsi muutakin kuin korjata rikkinäisiä tavaroita? Mieti tarkkaan, kuinka paljon jaksat ja ehdit. Tavaroita voi myös korjauttaa.

“Kyllä minä näistä teen vielä jotain.” Sukua edelliselle. Jossain vaiheessa olet kerännyt niin paljon tarvikkeita, että voisit viettää kolme seuraavaa elämää askarrellen ja puuhastellen niistä jotain.

“Laitan sen tähän vähäksi aikaa. Mietin sitten myöhemmin.” Talosi on kaaoksessa, koska olet laittanut kaiken siihen vähäksi aikaa eikä sitä myöhempää ole koskaan tullut. Tee päätös nyt. Pidätkö sen, ja jos pidät, missä sen paikka on?

“Mutta kun näitä sai näin halvalla.” Tarjoushamstraus tuo muuttaa kotisi kaupan varastoksi. Mitä enemmän ostat, sitä enemmän säästät, ja sitä vähemmän kaapeissasi on tilaa. Ehditkö edes käyttää kaikkea mitä ostat?

“Äiti olisi säästänyt nämä.” Sinä saat päättää ihan itse, mitä säästät ja mitä et.

“Oooooiiiiii, näitä en ole nähnyt vuosiin, eihän näitä voi heittää pois!”

Kokeilepa vaihtaa äänilevy. Maistele näitä lauseita:

“En ole käyttänyt tätä vuosiin. Tuskin käytän sitä jatkossakaan.”

“En ole edes muistanut omistavani tätä. En siis tarvitse sitä.”

“En ehdi käyttää näitä. Annan ne jollekin jolle niistä on hyötyä.”

“Nämä vievät aivan turhaan tilaa täällä. Haluan tämän hyllyn uuteen käyttöön.”

“Luovun tästä. Jos sittenkin tarvitsen sitä myöhemmin, voin lainata ystävältäni/ ostaa kirppikseltä/ vuokrata/ keksiä muun tavan saada sama tulos.”

“En tarvitse näin monta. Selviän vähemmälläkin.”

***

Millaisia ajatuksia ja lauseita oma sekamelskasi herättää sinussa?