Älä tule huono salasana, tule tule hyvä salasana

Vähän aikaa sitten uutisoitiin ohjelmistoyhtiö Adoben tietoturvavuodosta. Se paljasti, miten surkeita salasanoja monilla käyttäjillä oli. Yli 1,9 miljoonalla käyttäjällä oli sama salasana: “123456”. Jösses!

Lisäys: Luin juuri (5.12.2013), että Yhdysvaltain ydinaseiden laukaisukoodi oli 20 vuoden ajan 00000000. Miettikääpä sitä…

Jokainen nettipalvelu vaatii salasanan, ja jos olet kiltti tietokansalainen, muistat tehdä kaikille palveluille oman salasanansa. Jos käytät samaa sanaa kaikkialla, rikollisella on avoimet ovet kaikkialle murrettuaan yhden palvelun.

Kuinka muodostat hyvän salasanan

Hyvä salasana on tarpeeksi pitkä, ei tarkoita mitään, ja muodostuu erilaisista merkeistä.

Heikko salasana: “123456”
Heikko salasana: “salasana”

Rikolliset käyttävät salasanoja murtaessaan hyväksi erilaisia sanalistoja. Jos salasanasi on tai jos siinä on mukana jokin oikea sana tai tunnettu merkkijono, se on liian heikko.

Salasanaa ei tee hyväksi se, että perään lisätään vaikkapa x-kirjain.

Yksi helppo tapa keksiä satunnainen salasana on ottaa lähin kirja joltain sivulta auki, napsia sanojen ensimmäiset kirjaimet ja laittaa ne peräkkäin. Lisäksi joitakin kirjaimia kannattaa laittaa isoiksi ja joitakin pieniksi ja lisätä väliin numeroita. Joihinkin palveluihin saa laittaa myös erikoismerkkejä (esim. % . & ( # ), jolloin niitä kannattaa käyttää.

Kuinka muistat kaikki salasanasi

Kyllähän sitä keksii vaikka miten vaikeita salasanoja, mutta kun ne pitäisi vielä muistaakin. Asiaa helpottamaan on tehty sovelluksia. Selaimesi esimerkiksi voi muistaa käyttämäsi salasanat ja tarjoaa niitä mennessäsi samalle sivulle uudelleen. Käytä tätä ominaisuutta vain henkilökohtaisessa tietokoneessasi, älä koskaan muidenkin käyttämissä tietokoneissa.

Salasanojen kirjoittaminen muistiin on kaksiteräinen miekka. Jos se auttaa sinua pitämään salasanasi vahvoina, se on hyvä asia. Muistilappu voi kuitenkin kadota ja joutua vääriin käsiin.

Kuinka itse teen

Oma ratkaisuni on eräänlainen yleissalasana, joka käyttää isoja ja pieniä kirjaimia ja numeroita. Muokkaan sen yhtä osaa palvelun mukaan, jolloin minun on helppo muistaa mikä versio millekin sivulle kuuluu. Jos jotkut palvelut haluavat vaihtaa salasanaa, voi loppuun, alkuun tai keskelle lisätä juoksevan numeron ja pitää kirjaa pelkästään siitä mikä numero on missäkin palvelussa.