Anna haasteiden inspiroida, ei ahdistaa

Olet varmaan tavaranvähennyksesi aikana törmännyt tarinoihin ihmisistä jotka omistavat 250 tavaraa tai pärjäävät repun sisällöllä. “Heitin pois 80% vaatteistani.” “Aiemmin minulla oli kirjoille oma huone – nyt omistan vain 10 kirjaa.”Tällaiset tarinat voivat toimia mahtavana inspiraationa ja vertaistukena. “Jos tuo tyyppi pystyi siihen, kyllä minäkin.” Ne voivat avata silmiä. “Hei, en tarvitse oikeasti kahtakymmentä paria farkkuja.”

Minimalisointitarinat voivat myös ahdistaa. Menet vaatekaapillesi, avaat sen, katselet ihania omistuksiasi ja mietit miten ihmeessä muka voisit pärjätä vain 15 vaatekappaleella ja oletko hamstraajaluuseri jos tarvitsetkin 30 tai 50.

Ei sinun tarvitse mennä äärimmäisyyksiin ja omistaa vain 10 kirjaa tai 12 vaatekappaletta tai 100 esinettä. Muitten vähennyssuorituksia voi pitää positiivisena inspiraation lähteenä, muttei niistä pidä ottaa paineita. Et ole epäonnistunut tai huono ihminen, jos et voi elää minimaalisesti.

Minimalismin tie on tuskin meille kaikille tarkoitettukaan. Jos rakastat kirjoja ja haluat ympäröidä itsesi kirjoilla ja ne tuottavat sinulle hyvää mieltä, siitä vain.

Yksi hyvä mittari omistamiselle on käytettävissä oleva säilytystila. Kysy itseltäsi: Onko näille tilaa? Pursuuko kirjahylly/vaatekaappi/kellarivarasto yli äyräidensä? Toinen mittari taas on järjestys. Kysy: Tiedänkö enää mitä omistan? Löydänkö helposti mitä haluan?

Tavaroista luopuminen voi viedä aikaa. Moniin esineisiin liittyy paljon muistoja, toiveita ja tunteita, ja ne tunteet täytyy käydä läpi ja käsitellä. Pehmolelut katsovat syyttävästi nappisilmillään ja pölyttynyt lankalaatikko huokuu kaikkia ihania neuleita, joita et vain tehnyt etkä tee.

Voit hyvin vähentää tavaroita yksi kerrallaan. Jos sinulla on todella paljon kaikkea, etsi joka päivä yksi esine, josta voisit luopua.

Rikastumiseen tarvitaan suuret tulot ja pienet menot – tavaroiden vähentämiseen suuret poistot ja pienet hankinnat. Jos olet saanut luovuttua jostakin, älä osta tilalle mitään. Vähitellen määrä vähenee väkisinkin. Voit pitää etenemisestäsi kirjaa.

Joskus tuntuu ettei vähentäminen edisty etkä pysty luopumaan enää mistään. Pääasia on, ettet ota takapakkia ja hanki lisää tavaraa. Lue inspiroivia kertomuksia, anna itsesi innostua ja katso kotiasi taas uusin silmin ja uusin voimin.