Citymäät ja -muut

Valkopäinen hieho laitumella

Aiemmin laitumilla ja niityillä kasvoi paljon erilaisia kasveja, joissa pörräsi monenlaisia hyönteisiä, joita söivät monenlaiset linnut. Nyt kaikki tämä lajirunsaus on pahasti yksipuolistunut ja köyhtynyt.

Kaupungin laajentuessa vanhat maalaismaisemat sulautuvat sityyn. Laiduntajien puutteessa perinteiset niittykasvit tukahtuvat muiden lajien alle. Mikä avuksi?

Kuten monessa muussakin paikassa, Tampereellakin on tuotu lampaita ja hiehoja palauttamaan niittyjä aiempaan loistoonsa.

En ole varmasti ainoa, joka on tosi iloinen tästä kasvavasta innosta ottaa eläimiä hoitamaan ympäristöä! Mielenterveyttäkin rauhallisten ja tyytyväisten eläinten katselu ja rapsuttelu varmasti hoitaa.

Citylampaissa ja muissa yleensä maalla pidettävissä eläimissä on hauskaa esimerkiksi se, että ne rikkovat hauskasti kaupungin ja maaseudun nykyaikaisia rajoja. Mihinkään aivan keskustaan ne eivät tietysti sovi eivätkä siellä viihdy, mutta miksi lähiöissä ei voisi olla enemmänkin eläimiä? Näin erään tulevan palveluasuntoalueen suunnitelmassa maininnan kanalasta. Olisipa huippua! Sellaisessa ympäristössä haluaisin itse asua vanhana(kin).

Tohlopin määt

Tohlopissa aivan Mediapoliksen parkkipaikan vieressä on aidattu iso vehreä alue kymmenelle lampaalle. Paikka on helppo löytää ja bussillakin pääsee viereen. Lampaat tietty lekottelevat missä haluavat, mutta ovat usein myös aidan vieressä ja antavat rapsutella itseään.

“Laidunnuksen tavoitteena on ylläpitää ja palauttaa alueen perinteistä kulttuurimaisemaa ja lisätä luonnon monimuotoisuutta. Lampaat myös elävöittävät maisemaa ja tuovat iloa ja elämyksiä asukkaille.”

(lähde: Tampereen kaupunki)

Valkoinen lammas makaa puun juurella ja määkii

Peltolammin muut

Peltolammin Rukkamäessä taas neljä hiehoa on saanut oman valtakuntansa. Ne ovat ruskeaa länsisuomenkarjaa ja nimiltään Pillike, Puolukka, Peppiina ja Pipsa. Käydessämme laitumen reunalla neidit olivat hyvin uteliaita ja seurallisia ja tulivat morjestamaan.

“Laidunnuksen ansiosta perinteiset niittylajit saavat lisää elintilaa ja arvokkaan hyönteislajiston elinolosuhteet paranevat. Laidunnuksen myötä lupiini ja jättipalsami ovat hävinneet laitumelta lähes kokonaan.”

(lähde: Tampereen kaupunki)

Neljä ruskeaa hiehoa katsoo laitumella kameraan