Eivätkä avaimesi olleet enää koskaan hukassa

Pienet päivittäiset tavat vaikuttavat siihen, millaista elämäsi on. Tavat taas usein syntyvät asenteista.

Puhutaanpa tänään asiasta nimeltä Tavaroiden Paikalleen Laittaminen. Tai pikemminkin, esitän muutamia kysymyksiä.

Onko sinulla tapana käyttää jotain esinettä, ja jättää se sitten niille sijoilleen, vai laitatko sen aina huolellisesti takaisin omalle paikalleen käytön jälkeen? Sano rehellisesti – missä teillä ovat esim. sakset, narukerä, vasara, kynä, kastelukannu, takki, puhelin?

Entä onko sinulla tapana siistiä koti ennen nukkumaan menoa? En tarkoita mitään suursiivousta, vaan vaikkapa väärässä paikassa olevien tavaroiden siirtämistä ja tiskipöydän tyhjentämistä ja pyyhkimistä.

Mitenkäs pöytäsi työpaikalla? Jätätkö työpisteesi papereiden ja mappien valtaan kotiin lähtiessäsi vai siistitkö sen viimeiseksi ennen lähtöä?

Saatat ajatella, että mitä turhaan laittamaan tavaroita pois, kohtahan niitä taas tarvitaan. Mielestäsi pöydän tyhjennys välissä ei ole tärkeää.

Voi hyvin ollakin, ettet ole huomannut siitä olevan mitään hyötyä. Mutta onko sotkustakaan sinulle hyötyä?

Oletko koskaan herännyt aamulla, mennyt silmät ristissä keittämään kahvia, ja ensimmäiseksi sinun on pitänyt poistaa keittimestä kylmä ja märkä edellisen päivän suodatinpussi?

Onko sinulle kotona käynyt koskaan niin, ettet kiireessä löydä avaimiasi, koska et ole laittanut niitä oikeaan paikkaan?

Olisiko olemassa tehokkaampi tapa päästä aamulla jatkamaan siitä mihin edellisenä päivänä töissä jäi kuin epämääräinen paperiläjä työpöydällä? Löydätkö aina heti oikean paperin? Muistatko mihin jäit? Mitä jos sinun pitää tehdä ensin jotain muuta ennen kuin pääset jatkamaan? Tukeeko tyylisi oikeasti aikaansaamista vai haittaako se sitä?

Jos ajattelet, kuten monet ajattelevat, että “olisihan se varmaan hyvä mutten jaksa, ei vain tule tehtyä”, et ole vielä valmis muutokseen.

Mutta ehkä vielä tulee päivä, jolloin toteat: “Tämä tapa aiheuttaa minulle liikaa hankaluuksia. En halua enää tällaista.” Tavaroiden paikoilleen laittamisesta tulee sinulle tärkeää. Aloitat yhdestä esineestä. “Minulle on tärkeää, että löydän aina avaimeni. Sen takia laitan ne aina avainkaappiin.”

Tavan muuttaminen ei ole helppoa, mutta yrität sitkeästi. Ja se, että avaimesi ovat aina siellä missä niiden pitäisikin olla, tuottaa sinulle iloa ja helpottaa elämääsi. Seuraavaksi päätät siivota tiskipöydän illan päätteeksi. Ja sitten…

Haastan sinut muuttamaan YHDEN pienen epäjärjestystä, kiirettä tai ärsytystä tuottavan tavan. Minkä esineen voisit opetella laittamaan aina takaisin?