“En ole saanut tänään mitään aikaan.” Tehtävää olisi ollut vaikka kuinka, mutta käteen on jäänyt vain riittämättömyyden tunne.
Mitä oikeastaan tarkoitat, kun sanot ettet saanut tänäänkään mitään aikaan?
Olet tehnyt jotain, mutta huomannut kaksi uutta asiaa, jotka pitäisi tehdä. Tehtävälistasi vain pitenee sen sijaan että saisit sen tyhjennettyä.
Olet tuhlannut ajan johonkin muuhun kuin tehtävälistasi asioihin.
Sinulla ei ole tehtävälistaa. Tiedät, että pitäisi tehdä vaikka mitä, mutta sinulla ei ole selkeää käsitystä siitä, kuinka monta asiaa on tekemättä ja miten pitkään niiden tekemiseen menisi.
Mitä se aikaan saaminen on?
Aikaan saamisen määritelmä riippuu täysin sinusta. Isot tehtäväthän suositellaan jaettavaksi osatehtäviksi, joten oletko saanut jotain aikaan vasta kun olet siivonnut koko asunnon, vai onko aikaansaamista jo vessan siivous? Onko aikaansaamista vessanpytyn putsaus? Onko aikaansaamista siivousvälineiden esille ottaminen?
Milloin voit sanoa, että olet saanut jotain aikaan?
Tehtävä on suoritettu silloin, kun se on sekä aloitettu että viety loppuun eikä se vaadi enää mitään. Pyykit on täysin pesty vasta kun ne ovat puhtaina takaisin kaapissa.
Se, ajatteletko saaneesi jotain aikaan, on vähän sama kysymys kuin onko vesilasi puolitäysi vai puolityhjä. Jos haukut itseäsi sisäisesti hitaaksi ja laiskaksi ja aikaansaamattomaksi, se tuskin lisää tehokkuuttasi. Olet saanut pyykit kerättyä koneeseen ja koneen päälle. Joo, et voi vetää vielä koko pyykinpesua yli listasta, mutta olet hyvässä vauhdissa. Kannustaminen ja kehuminen on aina tehokkaampaa kuin moite. “Laitoinpa hienosti tuon tavaran paikoilleen!” “Tuntuupa kivalta kun tyhjensin tuon pöydän!” “Hyvä minä!” Jos tuntuu hullulta ajatella tällaisia, mieti onko viisaampaa latistaa ja masentaa itseään, koska sitä ihminen tekee kuitenkin jatkuvasti, jos ei pidä varaansa. Kuuntelepa vain itseäsi! Opettele kehumaan omaa ahkeraa minääsi, niin se alkaa kukoistaa.
Miten paljon pitää saada aikaan?
Tehtävälistoissa on monesti se valuvika, että ne ovat listoja asioista jotka haluaisit tehdä eivätkä asioista joita aiot saada tehdyksi tietyssä ajassa, vaikkapa tämän päivän aikana.
Listoissa ei myöskään ole tietoa siitä, miten pitkään jokin kestää. Saatat aliarvioida tehtäviin kuluvan ajan ja yliarvioida oman tehokkuutesi.
Pitkät tehtävälistat ovat kauhistus. Jos sinulla on 20 kohdan lista joista saat tehtyä 3, lopputulos näyttää kovin vaatimattomalta ja lannistavalta. Mutta olisiko sinulla ollut mitään realistisia mahdollisuuksia tehdä kaikki 20?
Kun tehtäviä on paljon, jaa ne eri päiville. Kahden kohdan listasta on todennäköisempää saada kaikki tehtyä ja voit todeta saaneesi jotain aikaan. Mieti myös, onko ihan kaikki ihan pakko tehdä.
Tahto on vahva mutta liha on heikko
Meillä on ympärillämme kaikenlaisia houkuttimia, nykyaikana vielä enemmän kuin parikymmentä vuotta sitten. On vanha tuttu jääkaappi, jonne pitää kurkistaa jos sinne olisi vaikka yllättäen materialisoitunut jotain herkkua. On telkkari, josta voi katsoa vaikka ostos-tv:tä jos ei muuta tule. Tietokoneissa, puhelimissa ja tableteissa on koko suuri ja ihmeellinen internet, joka imaisee sisäänsä.
Minä siivoan = istun koneen ääressä ja odotan että tavarat menee itsestään oikeille paikoilleen :))
— Miia (@MiiaEmilia_) December 14, 2013
Jos sinun pitää tehdä jotain, suosittelen että laitat houkuttimet niin piiloon kuin mahdollista. Voi ottaa yllättävän koville! Selaimeen saa lisäosia, jotka estävät määritellyille sivuille menemiseen muuten kuin tiettynä aikana. Sähköpostin ja pikaviestimen voi laittaa vaikka tunniksi pois päältä. Kalenteriin voi laittaa treffejä itsensä kanssa tietyn asian hoitamista varten niin että se näyttää muille varattua. (Jos sinulla on omia kikkoja, jaa ne ihmeessä!)
Järjestyksellä on väliä
Niin työ- kuin kotielämässä käy monesti niin, että isompia tehtäviä tehdessä sotkeutuu pienten asioiden lillukanvarsiin. Jotkut asiat vaativat huomiotamme, vaikka ne eivät ole tärkeitä. Erota ne oikeasti tärkeistä asioista. Jos palovaroitin pirisee, kannattaa toimia. Jos puhelin pirisee, siihen ei ole pakko aina vastata. Jos sähköpostin merkkiääni kuuluu, siihen ei todellakaan tarvitse reagoida heti. Pidä katse tavoitteessa ja tee niitä asioita, jotka vievät eteenpäin.
Muista palkinto!
Kuka sitä jaksaisi vain raataa. All work and no play makes Jack a dull boy, tiedettiin jo 1600-luvulla. Kun olet saanut jotain pois listaltasi, juhlista sitä. Entisessä työpaikassani lause kuului “Celebrate success”, ja saimme tuotejulkistusten tai muiden kehitystyön huippukohtien kunniaksi kakkua. Jos mätät kitaasi herkkuja joka pienen tehtävän jälkeen, lihot palloksi, mutta palkita voi muillakin tavoin. Käy lukemassa lempikeskustelupalstaasi tai iltapulun sivua, katso lempisarjaasi levyltä, juttele työkavereiden kanssa. Mitä isompi saavutus, sen isompi palkinto.
Pidä myös taukoja työskentelyn lomassa. Vähintään kerran tunnissa pitäisi nousta ylös tuolista. Pieni kävely virkistää aivoja. Juo päivän aikana tarpeeksi vettä ja pidä ruokahetki poissa työpisteeltä.
Aikaansaavaa viikkoa kaikille!
P.S. Tutustu pikku työkaluun nimeltä http://idonethis.com/ Aivan lempparini!