Haudutuspata on laiskan mutta silppuamisesta tykkäävän kokin kaveri

Kuuntelin podcastissa haastattelun yrittäjästä, joka teki reseptivihkoja haudutuspadalle. Hän silppusi kerralla ison kasan aineksia valmiiksi annoksiksi pakastimeen ja heitti ne sitten aamulla pataan, ja työpäivän aikana pata valmisti hitaasti mutta varmasti herkullisen ruoan.

Vähänkö kätevää ja helppoa! Tällainen sekasörsselikokki höristi heti korviaan! Aloimme tutkia asiaa ja tutustua patoihin.

Muutama viikko sitten päädyimme hankkimaan The Alkuperäisen eli Crock-Pot -merkkisen haudutuspadan. (Tarkemmin sanottuna malli on “5L sauté slow cooker with Duraceramic™ coating”.) Pata koostuu lämpiävästä ulkokuoresta ja irrallisesta sisäastiasta sekä lasikannesta.

Haudutuspata on tosiaan englanniksi “slow cooker” ja hidas se todella onkin. Padassa on kaksi haudutuslämpötilaa, matala ja korkea, ja lämpimänäpitotoiminto. Ajastimella asetetaan puolen tunnin tarkkuudella haluttu haudutusaika, jonka kuluttua pata pitää ruoan lämpimänä vielä jonkin aikaa. Pikaruoat valmistuvat viidessä kuudessa tunnissa ja hitaat sitten vielä tuplasti. Monet ruoat kyllä kypsyvät nopeamminkin.

Padan mukana tuli pari reseptivihkoa. Nyhtöpossu ja sen tyyliset taitavat olla haudutuspadan bravuuriruokia, mutta minä haluan tehdä sillä mieluiten kasvisruokia.

Sisäpata kestää myös hellalla kuumentamista, mikä onkin loistava ominaisuus. (Tämä malli toimii myös induktiolieden kanssa.) Samassa astiassa voi ensin kuullottaa sipulit ja heittää sinne sitten muut ainesosat, mikä vähentää tiskiä. Padan voi nostaa kansineen pöytään ja sitten jääkaappiin. Padassa valmistuu kerralla noin 5-6 annosta ruokaa, eikä siinä ihan pieniä määriä saakaan kuumentaa. Patoja on kyllä eri kokoisia, jos tarve on pienemmälle.

Sisäpadalle suositellaan käsinpesua, mutta ainakin meidän käytössämme siihen ei ole tarttunut mitään, mikä ei pienellä harjan pyöräytyksellä olisi irronnut.

Moni on kysynyt, eikö ole sama käyttää uunia kuin haudutuspataa. Lopputuloksen kannalta varmaan eroa ei juuri olekaan, joskaan haudutuspataan ei pala kiinni mitään toisin kuin ainakin omiin uunivuokiini. Sähköä sen sijaan haudutuspata kuluttaa vähemmän. Ajastin- ja virrankatkaisutoiminto on myös hyvä, hellamme on vanha eikä siinä ei ole sellaisia hienouksia.

Kantapään kautta on jo opittu, ettei maitotuotteita kannata hauduttaa tuntikaupalla ? Padan mukana tuli kyllä hyvät ohjeet eri ruoka-aineille, kun niitä vain malttaa noudattaa. (Kyllä me se ei-niin-onnistunut kormakin syötiin.)

Kaiken kaikkiaan olen tosi tyytyväinen pataan. Silppuaminen on minusta työläin vaihe eikä vielä ei ole päästy siihen tilanteeseen, että pakkanen olisi täynnä käteviä annospusseja, mutta en ota siitä stressiä.

Tämä ei ole kokkailublogi, mutta menköön yksi aloittelijan resepti tässä padan kunniaksi. Suunnilleen näistä aineksista tuli meidän suuhun hyvää papupataa:

1 paprika
2 pientä punasipulia
3-4 valkosipulin kynttä
2 chiliä
1 prk mustia papuja
1 prk kikherneitä
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 prk yrttitomaattimurskaa
2 hengen annos superriisiä
4 hengen annos moniviljariisiä
chilijauhetta
paprikajauhetta
mustapippuria
yrttisuolaa

Haudutetaan matalalla lämmöllä reilut 2,5 tuntia.