Hyvinvointikeskuksen sydän on yhteisökahvila

Tampereen Tesomalle, lähelle omaa asuinpaikkaani, rakennetaan parhaillaan isoa hyvinvointikeskusta. Hyvinvointikeskuksen palvelut tuotetaan julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kumppanuusverkostona, ja myös asiakkaat ovat mukana palvelujen kehittämisessä ja tuottamisessa.

Ylempiin kerroksiin tulee terveyskeskus, hammashoitola ja neuvola, mutta alakerrasta tulee varmasti viihtyisä ajanviettopaikka. Hyvinvointikeskuksen ensimmäiseen kerrokseen tulee nimittäin kirjasto lehtilukusaleineen, nuorisotila, kahvila ja paljon yhteisiä monitoimitiloja. Myös Tesoman Olkkari, kaupunginosan oma yhteisötila, siirtyy sinne. Keskuksen onkin tarkoitus palvella ja aktivoida alueen koko väestöä, ei ainoastaan sosiaali- ja terveysaseman asiakkaita.

Olen itse tosi innostunut tästä talosta enkä malttaisi odottaa valmistumista ensi kevääseen. Olin mukana yhteissuunnittelutilaisuuksissa, joissa keskuksen toimintaa mietittiin, ja talo tuntuukin vähän omalta!

Hyvinvointikeskuksen yhteisökahvilasta halutaan paikka, johon on helppo tulla viettämään aikaansa, yhteisöllinen tila, jossa asioivat voivat viettää aikaansa ilman ostopakkoa. Tällaisia tiloja ei kaupungeissa kovin paljoa olekaan. Yleensä kiintoisat ainakin sisätiloissa sijaitsevat ajanviettopaikat  ovat maksullisia, jolloin ne rajaavat heti jotkut käyttäjäryhmät ulkopuolelle.

Kahvilaa kehittämään haetaan nyt kolmannen sektorin toimijoita. Lisätietoa asiasta löytyy alla olevista linkeistä.