Hyvinvointisormus Oura – ensimmäiset vaikutelmat

Itsensä mittaaminen on nykyään todella suosittua. Luomujuoksija ilman jonkinlaista sykevyötä tai aktiivisuusranneketta alkaa olla jo harvinainen näky. Kunnon kehittymistä onkin parempi seurata mitattujen havaintojen perusteella kuin mutulla.

En ole itse oikein mittailusta innostunut. Minulla on mielestäni hyvä suhde kehooni ja kuulen sen viestejä selkeästi, eikä mikään excelkäyrä auttaisi asiassa. En myöskään ole urheilija, joten suorituskykymittarit olisivat turhia.

Nähdessäni “maailman mitatuimman miehen” lavalla kaiken maailman vöineen ja rannemittareineen reaktioni ei ollut “vau” vaan enemmänkin “ei helkkari”. Vaikka scifin ja teknologian ystävä olenkin, biohakkerointi eli oman suorituskyvyn parantaminen mittausdatan perusteella on tuntunut vieraalta.

Mittausesityksen aikana mietin puoliääneen, voisiko jollain laitteella mitata onnellisuutta. Minua kiinnostaisi ennemminkin stressimittari kuin askel- ja sykemittari. Puettava elektroniikka (wearable) on kuitenkin ollut harmillisen yksipuolista. Vaihtoehtoja rannekkeille tai vöille ei ole juuri ollut – tai olisihan sitä voinut sitten asentaa jonkin uuden aistin kehonsa sisälle.

Sykevöistä sormuksiin

Vajaat pari vuotta sitten eteen tuli sitten jotain muuta kuin sykevyö tai ranneke. Moodmetric-sormus mittasi oikeasti stressiä ja siitä palautumista. Harkitsin sitä kovin, mutta päätin vielä jättää kapineen hankkimatta, pääosin koska design ei ollut ihan viimeistelty eikä sormus kuulemma kestänyt vettä.

Ajatus jäi kuitenkin vielä hautumaan. Katselin kaupoissa taas aktiivisuusrannekkeita, kyselin kokemuksia. Olin jo kerran kaupassa ostamassakin sellaista, mutta hinta oli saman kaupan verkkopuolella halvempi kuin kivijalassa, joten ranneke jäi hyllyyn, enkä sitten kiukuspäissäni myöskään tilannut sitä.

Siinä kypsytellessä etsin samalla vaihtoehtoja. Löytyikin erilaisia sieviä hyvinvointikaulakoruja, mutta en ihan innostunut niistäkään.

Lopulta päädyin älysormukseen ja valitsin suomalaisen yrityksen kauniin (ja vedenkestävän) ŌURAn.

[Maksoin sormuksen aivan itse, tämä ei ole kaupallinen yhteistyö.]

Sovituksesta tilaukseen

Ensin piti tilata sovitussetti, jonka avulla sai valittua sopivan kokoisen sormuksen. Rasiallinen muovisia testisormuksia tuli kirjeenä postilaatikkoon.

Pidin sovitussormusta vuorokauden verran ja kun olin melko varma sopivasta koosta, laitoin lopullisen tilauksen menemään.

Sormuksia oli kolmen värisiä: valkoinen, mattamusta ja kiiltävä musta. Valkoisista olivat keskikoot loppu suuren kysynnän vuoksi, joten valitsin kiiltävän mustan.

Paketti saapuu

Sormus saapuu paperipussin ja pienen pahvilaatikon sisällä olevassa toisessa sievässä pienessä laatikossa.

Sormuksen lataustelakka on kaunis pyöreä rasia, johon saa kiinni usb-johdon. Mietinkin etukäteen onko sormuksessa mikro-usb-liitäntä ja jos on, niin miten se on vesitiivis, mutta lataus toimii tosiaan langattomasti kuten sähköhammasharjassa.

Oura-sormus lataustelakassa
Oura-sormus lataustelakassa

Sormuksen ulkopinta on zirkoniumdioksidia, jonka luvataan kestävän käyttöä naarmuuntumatta. Ainakaan en heti muutamassa päivässä ole saanut siihen jälkiä.

Miten sormus mittaa hyvinvointia?

Sormus mittaa sisäpinnassa olevien antureiden avulla sekä aktiivisuuttani että unen laatua ja koostaa niistä valmiussuosituksen (readiness). Se kertoo, olenko valmis huimiin suorituksiin vai onko paras pitää ihan rauhallinen päivä.

One ring to rule them all

Aktiivisuuspuoli pitää lukua matalan, keskitason ja korkean aktiivisuuden hetkistäni, kannustaa liikkumaan kilometrikaupalla ja muistuttaa miten monta tuntia olen istunut päivässä (monta). Täytyy tunnustaa, että tämä mahtisormus on jo usuttanut minut ylimääräisille kävelyille.

Levon hetki nyt lyö

Unimittarin luvataan olevan yhtä tarkka kuin unilaboratorioissa. Sovelluksesta näkee, millaisia vaiheita unessa on ollut yön läpi: kuinka paljon olen saanut palauttavaa syvää unta ja paljonko REM-unta. Käyrästä näkee, että syvää unta on alkuyöstä enemmän, kun taas unennäkö painottuu aamuyöhön. Sormus huomasi myös, että heräilin puolenyön maissa.

Aina sormessa

Sormus tuntuu koostaan huolimatta mukavalta ja kevyeltä sormessa. Olen ottanut sen pois välillä pesun ajaksi, mutta muuten se on aina sormessa. Mittasin sen nimettömän mukaan, mutta se tuntuu välillä löysältä. Sormien paksuus tuntuu muuttuvan kovasti sen mukaan, miten paljon liikkuu. Vaihtelenkin sormuksen paikkaa etusormen ja nimettömän välillä.

Ensivaikutelmat ovat oikein innostavat. On kiva nähdä mittausdataa varsinkin unesta, ja kiinnostaa tietää josko sormuksen suositukset kehittyvät sen mukaan miten se kerää minusta lisää tietoa. Odotan myös innolla ohjelmistopäivityksiä ja uusia ominaisuuksia. Tällä hetkellä se ei vielä esim. tunnista päivänokosia, mutta myöhemmin kyllä.

Lue myös: Kokemuksia kahden kuukauden käytön jälkeen