Ihanat rauniot rannalla – Kuusiston piispanlinna

Holvikaari punaisessa vanhassa tiilimuurissa

Turun seudulla on paljon nähtävää niin kulttuurin kuin luonnonkin ystäville. Käytyämme Juhannuskukkulan käärmeenpistoyrttejä ja ruoholaukkatuppaita ihastelemassa halusimme tutustua Kuusiston piispanlinnaan, joka on mainittu Ari-Pekka Huhdan kirjassa Opas perinnemaisemiin.

Tietoja piispojen oleskelusta Kuusistossa on vuodesta 1295 lähtien, sillä esimerkiksi Maunu I päiväsi 7.11.1295 kirjeensä Kuusistossa. Rakentamisen yksityiskohdista ei ole tarkempaa tietoa, mutta oletettavasti hänen aikanaan varustus oli puinen. Kivilinnan rakennus alkoi 1300-luvun alussa.

luontoon.fi

Kuusistoon on kätevä ajaa autolla, seuraa vain saariston rengastielle meneviä mökkiläisiä ja matkailijoita. Parkkipaikka on kävelymatkan päässä itse linnanrauniosta. Tie ohittaa Kuusiston taidekartanon ja Kappelinmäen, jolle pääsee kiipeämään luontopolkua pitkin.

Näkymä rauniolinnan muurin yli kohti merta
Piispanlinnan rauniot ovat meren rannalla

Piispanlinnasta on jäljellä enää vain pohjakerroksen seinät, mutta niistäkin voi nähdä, että rakennus on ollut valtava ja vaikuttava. Kävijä voi astella portaita ja käydä eri huoneissa. Paikalla on nähtävissä linnan pohjapiirros, josta voi yrittää selvittää mikä mikäkin nurkkaus on. Piispan eksklusiivinen huussikin on merkitty karttaan.

Muureissa kasvaa erivärisiä jäkäliä ja muita kasveja
Jäkälät koristavat vanhoja muureja

Muurin koloissa ja muurien ulkopuolella kasvaa monenlaisia kasveja, joista minulle uusi tuttavuus oli palsternakka. Enpä ole sitä nähnyt koskaan luonnossa!

Euroopanpalsternakka
Euroopanpalsternakka
Milla katsoo pienestä ikkunareiästä muurin läpi ulos
Mahdollisuuksien ikkuna
Kaislat taipuvat merituulessa
Laiturilla voi ihailla rannan kaislikkoa

Palasimme parkkipaikalle luontopolkua pitkin. Polun varressa mäellä on keskiaikainen hautausmaa, josta on jäljellä enää vain kivimuurin jäänteitä.

Jyrkässä kalliorinteessä kasvaa erivärisiä sammalia
Kappelinmäen luontopolulla on vehreää

Lue lisää:
https://www.luontoon.fi/kuusisto/historia
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuusiston_piispanlinna
https://kaarina.fi/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kulttuuri/kuusiston-linnanrauniot
Yle: Kuusiston Piispanlinna herää virtuaalisesti 1500-luvun elämään https://yle.fi/uutiset/3-11850120