Järjestä kotisi niin, että ympäristö kiittää

Sekasotkua roskapisteellä

(Kirjoitus on osa Vihreä Tesoma -viikolla pitämästäni luennosta.)

 

Kierrätys järjestellessä

Itsestään selvin ympäristöasia kotia järjestäessä on varmaankin järjestelyssä syntyvän jätteen asianmukainen kierrätys. Kun raivaa ja siivoaa kotona turhia tavaroita pois, osa siitä on roskaa. Kaikki ei kuitenkaan kuulu jätesäkkiin ja poltettavaan sekajätteeseen.

Paperi: Lehdet, mainokset, ym postiluukusta tullut paperi menee paperinkeräykseen. Identiteettivarkauden välttämiseksi on tärkeää, että tunnistetietoja sisältävät paperit laitetaan silppuriin. Jos hävitettävä kotiarkisto on suuri, Paperinkeräys Oy kertoo näin: ”Voit viedä tietoturvapaperia yksityishenkilönä 20kg verran veloituksetta Tampereen tuotantolaitoksellemme.” Osoite: Uurastajankatu 17, Tampere

Vaatejäte: Kierrätyskeskukseen tai kirpparille saa viedä vain sellaisia vaatteita, joita kehtaisi antaa ystävälleen. Sinne ei siis viedä mitään kulahtaneita rättejä. Nekalan Nextiili-paja ottaa vastaan kaikenkuntoista puhdasta tekstiiliä ja he lajittelevat tekstiilit asiakkaan puolesta, eli ei tarvitse itse miettiä mihin viedä mitäkin.

Rikkinäinen elektroniikka: SER-jätteessä on paljon materiaalia, joita voi käyttää uudelleen. Kotitalouksien kodinkoneromut, sähkölaitteet ja näiden komponentit otetaan vastaan jäteasemilla, jätteenkäsittelykeskuksissa ja Repe&Romu-keräyskierroksella. Vastaanotto on kuluttajille maksutonta. Pienet (alle 25cm) ser-romut voi viedä mihin tahansa se-keräyspisteeseen kaupassa, isot saa viedä mihin tahansa kauppaan ostaessaan sieltä uuden vastaavan laitteen.

http://www.serkierratys.fi/fi/kuluttajille/mihin-vanhan-laitteen-voi-palauttaa

Huonekalut: Usein näkee muuttopäivänä, että taloyhtiön jätepisteellä on vanhoja tuoleja tai jopa sänky tai sohva. Vanhat huonekalut pitää kuitenkin toimittaa jäteasemalle. Pirkanmaan jätehuollolla on Repsikka-palvelu, joka noutaa isommat jätteet maksua vastaan.

http://pjhoy.fi/Palvelut/repsikka

Arjen jätteet jatkossa

Kierrätys on jokapäiväistä puuhaa eikä rajoitu vain raivauspäivään. Mitä enemmän arjen jätteistä kierrättää, sen vähemmän sekajätettä syntyy, ja jätemaksussa tulee säästöä: Jos jätettä tulee vähän, voi tyhjennysväliä pidentää. Sekajäte tulee taloyhtiölle kalliimmaksi kuin oikein lajiteltu jäte. Lisäksi biojäte, metalli ja lasi tekevät hallaa polttolaitoksessa.

“Lasi- ja metalliastiat saa meiltä ilmaiseksi, jos taloyhtiössä on jo biojäteastia. Tällä hetkellä lasia ja metallia kierrätetään Tampereella yli 4000 taloyhtiössä” – ympäristökouluttaja Erkki Piippo Pirkanmaan Jätehuollosta

http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/497980-kierratysinto-kasvussa-tampereella-tassa-ovat-syyt

Roskiskaapin järjestäminen: Monesti kuulee ettei roskiskaappiin mahdu lajittelua monelle eri jätteelle. En ole samaa mieltä, meilläkin on pieni keittiö ja hyvin mahtuu sekajäte, biojäte, muovi, lasi, metalli, pikku ser (kuten patterit), lääkkeet, pahvi. Astiat ovat vain pienempiä ja ne pitää tyhjentää useammin, kuin jos tilaa on enemmän.

Käyttökelpoiset kiertoon

Rikkinäiset tavarat olisi hyvä pyrkiä korjaamaan roskiin heittämisen sijaan. Se mitä voi vielä käyttää, pitäisi saada vielä kiertoon ja muiden käytettäväksi. Miten ekologista on säilöä käyttökelpoisia tavaroita omassa kaapissa muttei käyttää niitä, samalla kun muut ostavat uutta kaupasta?

Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:n auto hakee Tampereen alueelta ja lähikunnista maksutta ehjiä, puhtaita ja käyttökelpoisia huonekaluja. Huonekalunoudon yhteydessä otetaan vastaan esimerkiksi stereoita, dvd-soittimia ja digibokseja.

“Kotitalouksilta haetaan myös maksutta korkeintaan viisi vuotta vanhoja kylmälaitteita, pesukoneita, helloja ja ATK-laitteistoja. Noudon yhteydessä vastaanotetaan lisäksi muuta käyttökelpoista kodin pientavaraa ja elektroniikkaa. Taulutelevisiot noudetaan yksittäin, mutta putkitelevisioita tai -näyttöjä ei noudeta” – Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry

http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/497980-kierratysinto-kasvussa-tampereella-tassa-ovat-syyt