Järjestä monisotkuhuoneesta monitoimihuone

Harry Potter -sarjassa taikuudella pieneen telttaan mahtuu kokonainen iso talo. Samaa yritämme kodin ns. ylimääräisen makuuhuoneen kanssa, joskin yleensä taikavoimien puutteessa huonommin onnistuen.

Samaan huoneeseen yritämme mahduttaa kaikki nämä tilat: työhuone, jossa opiskelemme, askartelemme, pidämme kotitoimistoa, ompelemme; pyykinkäsittelyhuone, jossa taittelemme puhtaita vaatteita kaappiin laitettavaksi (kunhan jaksamme); varastohuone, jossa säilytämme kaikkea sellaista, jota ehkä tulemme vielä tarvitsemaan; ja vielä vierashuone, jonne pitäisi tarpeen tullen majoittaa pitkän matkan yöpyjät ystävistä anoppiin. Voi huoneraukkaa!

Tuloksena on tyypillisesti aika sekamelska, eikä huone toimi missään tarkoituksessa. Epäjärjestys haittaa töihin keskittymistä, pyykit valtaavat huoneen, vierashuoneeksi siistiminen vie aikaa. Ei ihme, että pidät mieluiten oven kiinni. “Ei katsota sinne.”

Miten kodin monikäyttöhuoneen saa toimimaan?

Säilytys. Tarvitset hyvät säilytystilat kaikelle tarvittavalle. Mieti:

  • Mitä kaikkea huoneessa tehdään?
  • Mitä tavaroita eri toiminnoissa tarvitaan?
  • Mitkä ovat parhaat säilytyspaikat kyseisille tavaroille?
  • Kuinka paljon tilaa ne vievät?

Rutiinit. Huone ei pysy kuosissa itsestään.

  • Siivoa tila käytön jälkeen valmiiksi seuraavaa käyttökertaa varten. Jos teet tilassa muutakin kuin kaikenlaista tilpehööriä vaativaa askarteluhommaa, kokoa tilpehöörit pois, kun olet lopettanut.
  • Skannaa raivaussilmällä jatkuvasti, onko tilassa jotain, mikä ei sinne kuulu.

Simplaaminen. Mitä yksinkertaisempaa ja mitä vähemmän, sitä helpompaa.

  • Teillä on todennäköisesti liikaa vaatteita, mistä seuraa liikaa pyykkiä pestäväksi, lajiteltavaksi, taiteltavaksi ja säilytettäväksi. Vähennä työtäsi vähentämällä vaatteiden, lakanoiden ja pyyhkeiden määrää.
  • Älä säilytä tavaraa, jota et käytä. Jos tilaa on vähän, et voi juurikaan säilöä siellä “tarvitsen tätä ehkä vielä joskus”-tavaroita. Pidä vain “käytän tätä säännöllisesti”-tavaroita ja mieti niidenkin kohdalla, onko juuri se huone oikea paikka niille.
  • Tee tavaroiden ja tarvikkeiden pois laittaminen ja esiin ottaminen helpoksi. Huojuvien pinojen ja epämääräisten tunkukasojen sijaan laita tavarat koreihin ja pinottaviin laatikoihin, lipastoon, kaappiin.

Pieni esimerkki meiltä

Meillä ei ole ylimääräistä huonetta, jonka oven saisi kiinni. Sen sijaan meillä on erikoinen läpikulkutila, jossa on ruokapöytä. Käytän sitä myös työpöytänä ja taittelen sen päällä puhtaat pyykit. Pöydällä on lokero, johon saan laitettua mahdolliset pöydällä pyörivät irtopaperit ja vaikka koko läppärin. Puhtaat pyykit menevät kuivurista koriin, josta taittelen ne kerralla kaappiin. Yhden korillisen taittelussa ei mene montaa minuuttia. Yksi pöytä, kolme käyttöä, ei ongelmaa.


ENSIMMÄINEN ASKEL:

Kirjoita paperille, mitä toimintoja huoneessa tehdään ja mitä huonekaluja, tavaroita ja muita tarvikkeita kukin listaamasi toiminto välttämättä vaatii. Jos huone olisi tyhjä, miten järjestäisit nämä tavarat?