Jos kotonasi on edes yksi siisti paikka, anna sen olla lietesi ympäristö

Keittiöpalo

Savon Sanomat kirjoittaa asunnoista, jotka ovat niin täynnä tavaraa, että sekasotku muodostaa jo tulipalon riskin.

Kyse voi olla osasta muistihäiriöisiä vanhuksia, päihde- tai mielenterveysongelmaisista tai jopa vain syrjäytymisvaarassa olevista nuorista, jotka eivät osaa tai saa siivottua. – Uusavuttomuus näkyy herkimmin keittiössä. Keittiö on yksi romuläjä. Kun kaikki tasot ovat täynnä tavaroita, niitä laitetaan sitten myös hellan päälle, sanoo paloesimies Harri Saastamoinen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta.

Jos tulipalo sitten syttyy, tavaramäärä haittaa myös pelastustöitä.

Palomiehelle savussa käsikopelolla eteneminen voi olla lähes mahdotonta, jos edessä on vain vaate- ja nyssäkkäkasoja.

Pelastuslaissa on kohta ilmoitusvelvollisuudesta. Poliisin, muun viranomaisen, kunnan työntekijän tai muun palvelu- ja tukiasumisen työntekijän on mahdollisten salassapitosäädösten estämättä ilmoitettava havaitsemastaan paloturvallisuusriskistä rakennuksessa alueen pelastusviranomaisille. Ilmoituksen perusteella tehdään palotarkastus ja ylimääräinen palokuorma voidaan määrätä poistettavaksi.

Lehti kirjoittaa vielä:

Kun tavaramäärää vähennetään, esimerkiksi tupakasta, kynttilästä, liedeltä ja kuumasta valaisimesta syttyvään tulipalon riski pienenee samalla. Myös kotitapaturmia kuten kaatumisia sattuu vähemmän, jos asunnossa mahtuu liikkumaan normaalisti.

Länsiväylä kirjoittaa, että koko maassa liesi- ja uunipaloja roihahtaa vuosittain hieman yli tuhat. Osassa kyse on humalaisen kokin nukahtamisesta kesken kaiken, osassa lemmikit tai lapset saavat käännettyä lieden päälle. Riskinhallintapäällikkö Tuomas Pälviä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta sanoo, että sekavassa keittiössä on suuremmat riskit myös sille, että liesipaloja syttyy. Uusien liesien levyt kuumenevat hyvin nopeasti ja liedelle jäänyt pakkaus syttyy helposti tuleen.

Mitä jos raivattaisiin ja järjesteltäisiin ennen kuin tulee hätätilanne?

(Artikkelikuva: State Farm)