Jyväskylän kävelykeskusta on ihana

Puistonpenkki rakastuneille

Olen puoliksi kotoisin Jyväskylästä, mutta kaupunki on ollut minulle lapsuudessa vain pysähdyspaikka matkalla toiseen mummolaan. Ruoka, kahvit ja menoksi. Myöhemminkään asiaa sinne ei ole tullut.

Mutta nyt! Pahimpaan tiedonnälkään nautittiin pieni päiväreissu. Valitsimme Jyväskylän käyntimme ajankohdaksi tietenkin yhden tämän kesän pahimmista hellepäivistä. Autossa oli ilmastointi, mutta kyllä oli läkähtyminen lähellä! Mitä jäi kuumasta kaupungista mieleen?

Pysäköintipaikka oli helppo löytää, P-halleja oli kaupungissa useita ja Moovy-sovelluksella kaikki sujui vaivattomasti.

Kävelykatu

Jyväskylän pitkänkapeaa ydinkeskustaa halkoo Kauppakatu. Kaupungin perustamisen aikoihin katu tunnettiin nimellä Köpmansgatan. Kauppakadun tekee historiallisesti erityiseksi se, että sen nimi on säilynyt näihin päiviin asti samana, toisin kuin lähes kaikkien muiden keskustan katujen.

Kävelykatu oli täynnä ihmisiä ja kaupunki näytti todella viehättävältä. Ällistyin kävelyalueen koosta. Ensin kyllä ihmeteltiin, onko täälläkin kävelykatu vain nimellisesti kävelijöille ja siinä kuitenkin lastataan isoilla autoilla kauppoja, mutta iloksemme huomasimme, että varsinainen kävelyalue alkaa lastauspätkän jälkeen.

Istuskelupaikalla ei niin komeat näkymät
Ihmisenkokoinen kävelykulma

https://visitjyvaskyla.fi/nae-koe/jyvaskylan-keskusta-alue/kauppakatu-kavelykatu

Kirkkopuisto

Kuumuus nyykäytti meidät Kirkkopuistoon huilimaan. Äidin koulumatka kuulemma kulki vuosia Kirkkopuiston halki. Istuttiin hetki ruohikolla ja päätettiin bongata sieltä netissä mainittuja taideteoksia.

Kalevalaisen naisen muistopatsas

Kalevalaisen naisen kunniaksi pystytetty patsas oli hieno. Kohti korkeuksia ja sen ohi!

https://visitjyvaskyla.fi/nae-koe/jyvaskylan-keskusta-alue/kirkkopuisto

Toivolan vanha piha

Toivolan Vanha Piha koostuu seitsemästä 1800-luvun lopun kauniista puurakennuksesta: Toivolan talosta, Synnytyslaitoksesta, Puusepän talosta, Kuparisepän talosta, Sparvinin talosta, Makasiineista sekä Pajasta.

Kävimme myös kivassa vanhassa pihapiirissä, Toivolan vanhassa pihassa. Siellä oli samantapaisia käsityöläisputiikkeja kuin Tampereen Tallipihalla. Pieni museokin siellä oli.

Museokaupan myyjän kanssa tuli puhetta citylampaista ja hän kertoi, että Jyväskylässä on nyt todella paljon kaupunkilampaita töissä. Ostin muistoksi käynnistä paikallisen taiteilijan tekemän lammasaiheisen lasinalusen, jospa tähän pöydälle läppärin viereen ei nyt enää tulisi kahvipyörylöitä!

Toivolan vanha piha

https://visitjyvaskyla.fi/nae-koe/jyvaskylan-keskusta-alue/toivolan-vanha-piha

Ristiin rastiin AR-muraaleita etsien

Kaupungit muuttuvat ajan kuluessa, ja joskus muutos on kovin haikeaa. Yllä olevassa kuvassa on uudehkon talon hieno seinäkoriste. Sain jälkeenpäin kuulla, että kyseisten talojen tilalla oli aiemmin koulu, joka on nyt purettu.

Pihakatu on taiteellinen
Pikku ukkeli osoitenumerovalon päällä
Pieni bongaus hoksaaville
Viimeinen tehtävämme kuumassa kaupungissa oli löytää kaksi lisätyn todellisuuden avulla elävöitettyä muraalia. Olen nähnyt aiemmin vain maitopurkin ja bussipysäkkimainoksen kokoista AR-sisältöä, ja kokemus antoi pienen vilauksen esimerkiksi juuri tulevaisuuden kaupunkikeskustojen elämyksellisistä mahdollisuuksista. AR-muraalit näkyvät Arilyn-sovelluksella.