Prööt, sanoi bensabiili kun kaasuautoksi muunnettiin

Käytämme perheessä bussia liikkumiseen niin usein kuin voimme
– päivittäiset työ- ja koulumatkat mennään nyssellä – mutta kyllä meillä ajetaan henkilöautollakin. Esimerkiksi isossa ruokakaupassa käymme autolla.

Kotimaan liikenteen osuus on noin viidennes Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä (liikennejarjestelma.fi).

Asiakaskäynneillä niin järjestämisen kuin koirankoulutuksenkin merkeissä käyn myös yleensä auton kanssa, koska matkat vievät muuten tuhottoman pitkän ajan. Ja jos minulla pitää olla oma koira mukana tai vien asiakkaan puolesta tavaroita kierrätykseen, auto on välttämätön.

Sitran mukaan meidän kaikkien tulisi puolittaa hiilijalanjälkemme välttääksemme luonnonvarojen ylikuluttamisen. (sitra.fi)

Sähköautosta olemme haaveilleet ilmastoystävällisempänä ja muutenkin polttomoottoria nykyaikaisempana vaihtoehtona, mutta ne eivät ole vielä ihan tavikselle sopivissa hinnoissa.

Autoilun päästöjen vähentämiseen on kuitenkin jo tarjolla keino, joka sopii keskituloisen kukkarolle, ei vaadi sen ihmeempiä akkumetalleja kuin bensa-autoilu eikä vaadi yleistyäkseen mittavaa tuotekehitystä. Tällainen vaihtoehto on biokaasu. (tekniikkatalous.fi)

Kaasuautoista olimme kuulleet, mutta pidimme sellaista poissuljettuna ajatuksena, koska olimme siinä käsityksessä, että kaasupullot vievät (ainakin jälkiasennuksena tehtynä) takakonttitilan täysin.

Harmittelin asiaa joskus netissä. Siitäpä kehkeytyi keskustelu, jonka tuloksena selvisi, että kaasupullot eivät välttämättä korottaisi takakontin lattiaa kovinkaan paljon. Mitä ihmettä! Voisiko Mekabiilin muuntaminen kaasuautoksi sittenkin tulla kyseeseen?

Biokaasuautolla ajaminen polttomoottoriauton sijaan pienentää hiilijalanjälkeäsi 17,5 prosenttia vuodessa. (sitra.fi)

No voisi!

Kysyimme asiaa ensin tavalliselta korjaamoltamme, mutta heillä ei ollut osaamista. Hieman enemmän asiaa selvitettyämme löysimme muuntotöitä tekevän korjaamon, jota myös muuta kautta suositeltiin.

9. marraskuuta 2018

Meille tulee kaasuauto ? Tai siis olemme juuri varanneet ajan muutokseen. Autoon asennetaan kaasutankki ja voimme sitten ajella mm. biokaasulla. Kuulemma kyselyitä oli tullut tosi paljon sen viimeisimmän ilmastoraportin seurauksena. Hyvä ihmiset!! ??

Mikä se kaasuauto siis on?

Jos et tiedä kaasukäyttöisistä autoista juuri mitään, niin eipä ihme.
Meiltäkin kysyttiin, tuleeko autostamme siis häkäpönttöauto. Yritäpä löytää Tilastokeskuksen kuvasta muita kuin bensiini- ja dieselautoja!

Kaasukäyttöinen auto toimii ihan samalla periaatteella kuin bensiiniautokin: polttoaineen polttamisesta saatava energia muutetaan pyörien liikkeeksi.

Kaasulla käyvässä autossa on tyypillisesti kaksoispolttoainejärjestelmä, joka perustuu bensiinitekniikkaan (ottomoottori). Polttoaineena käytetään maa- tai biokaasua ja tarvittaessa bensiiniä. Kaasu tankataan ajoneuvoon yleensä paineistettuna (CNG – Compressed Natural Gas, CBG – Compressed Biogas). (trafi.fi)

Muuntamisen jälkeen polttoainejärjestelmiä on kaksi rinnakkain. Niiden välillä voi vaihtaa napista painamalla (tai vaihto tapahtuu tarpeen mukaan automaattisesti). Jäljellä olevan kaasun määrän näkee palavien ledien määrästä.

Kojelautaan tuli uusi nappi.

Muuntotyön suoritti Terra Gas. Heidän sivullaan asia on selitetty näin:

  1. Asennetaan olemassa olevan polttoainejärjestelmän rinnalle toinen, biokaasun suihkutusjärjestelmä.
  2. Kytketään kaasun suihkutusjärjestelmä toimimaan yhteistyössä ajoneuvon oman tietojärjestelmän kanssa.
  3. Tarkastetaan järjestelmä asennuksen jälkeen, testataan ja muutoskatsastetaan auto.

Mitä biokaasu on ja mistä se tehdään

Kaasuajoneuvo voi käyttää polttoaineenaan joko maakaasua tai ajoneuvokäyttöön jalostettua biokaasua, eli käytännössä pelkkää metaania. (motiva.fi)

Gasumin kaasutankkauspiste

Biokaasua voidaan tuottaa lähes kaikesta eloperäisestä materiaalista, kuten biojätteestä, jätevesilietteestä, jätevesistä, lannasta, teollisuuden sivutuotteista ja kasvibiomassasta. Tällä hetkellä Gasum käyttää Suomessa ainoastaan jäteperäisiä raaka-aineita; biojätettä, jätevesilietteitä, lantaa ja teollisuuden orgaanisia sivuvirtoja. (gasum.com)

Tankkausliitin asennettiin konepellin alle.

Kaasuautoiksi alunperin tehtyjä kulkupelejä tankataan auton kyljestä niinkuin muitakin, mutta meille tankkausliitin asennettiin muutostyössä konepellin alle. Konepellin avaaminen on ainakin talviaikaan vähän suttaista, joten pitää miettiä tankkaushanskojen hankkimista.

Kaasun tankkaaminen sinänsä ei ole juuri hankalampaa kuin bensiininkään, kun letkun kiertokiinnityksen on saanut järkeiltyä selville. Konepelti auki, korkki auki, letku kiinni liittimeen, maksaminen automaatilla, start-napista tankkaus käyntiin. Kun pullot ovat täynnä, syttyy tankkauspönttöön hyvällä tahdolla vihreäksi tulkittavissa oleva valo, jolloin letkun voi irrottaa autosta ja laittaa takaisin paikoilleen.

Kustannukset

Muuntotyöt osineen ja katsastuksineen maksoivat meille yhteensä 3150 €. Tähän voi hakea Trafilta muuntotukea.

Kaasukäyttöiseksi muuntamisen tuki on 1000 €. Muuntotuki voidaan maksaa vain kerran samasta autosta ja samalle henkilölle enintään kerran kalenterivuodessa. (traficom.fi)

Kaikella muulla kuin bensiinillä kulkevista menopeleistä pitää maksaa käyttövoimaveroa. Metaanipolttoaineella on valitettavasti korkeampi vero kuin sähköllä. (trafi.fi)

Maa- ja biokaasulla on oma myyntihintansa, joka on asemilla ilmoitettu vertailulitrahintana. Tätä kirjoitettaessa biokaasun vertailulitrahinta on 0.955 € / l.

Miltä takakontti nyt näyttää?

Takakontissa on lattian alla kolme 30 litran kaasusäiliötä, joiden sisällöllä pääsee arviolta 300-350 km. Seuraamme nyt kulutusta suurella mielenkiinnolla.

Kaasupullot lattian alla
Takakontin lattia paikoillaan

Ajotuntumassa emme ole huomanneet mitään olennaista eroa bensiiniin verrattuna. Kylmänä auto käyttää ensin bensiiniä, mutta kun se hetken päästä lämpiää, kuuluu takaa pieni “tsih” ja järjestelmä vaihtaa kaasulle. Kiihdytyksessä ajotietokone näyttää hetkellisesti aika hurjia kulutuslukemia, en tiedä ovatko ne ihan paikkansapitäviä.

Biokaasun liikennekäytöllä vähennetään merkittävästi polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä jopa 85 prosenttia. Maakaasua käyttämällä vähenevät hiilidioksidipäästöt 25 prosenttia bensiiniin verrattuna. (lahienergia.org)

Tankkauspisteitä on enimmäkseen Etelä-Suomessa, mutta koska autoon voi edelleen tankata myös bensiiniä, ei pitempiäkään reissuja tarvitse kaihtaa. Pohjoisin kaasutankkauspiste tällä hetkellä taitaa olla Oulussa.

Emme aio lisätä autonkäyttöä, vaikka biili kulkeekin nyt uusiutuvalla polttoaineella. On kuitenkin keveämpi omatunto ajella ne kilometrit mitä täytyy.

Mekabiili kulkee suomalaisella biokaasulla!

Lue lisää:
SYKE/Pasi Tainio: Kaasuautoilun lyhyt oppimäärä
https://kaasuautoilijat.fi/