Karsi kuhnailu, voita vetkuttelu

Kuhnailu, vetkuttelu, viivyttely, jahkailu. Asioita lykätään kunnes muistutuslaskut tippuvat postiluukusta, puhtaat vaatteet loppuvat kaapista, korjaamaton kahva jää sadannen kerran käteesi ja hautaudut elävältä sanomalehtien ja mainosten kasaan, joka kaatuu päällesi.

Vetkuttelija lykkää tärkeiden asioiden tekemistä tehdäkseen vähemmän tärkeitä. Hän keksii jatkuvasti tekosyitä ollakseen tekemättä sitä mitä pitäisi. Miksi ihmeessä? Olisihan paljon järkevämpää katsoa tyytyväisenä tyhjää todo-listaa kuin pyöriä painajaisissa kaiket yöt.

Kuhnailussa ei ole mitään järkeä. Kuhnailija tietää hyvin tarkkaan, mitä pitäisi saada tehtyä. Järki sanoo, että siivotussa asunnossa on mukavaa ja terveellistä olla. Kuhnailussa onkin kyse tunteista.

Yleensä vetkuttelu kohdistuu tehtävään, joka on suuri ja vaivalloinen. Vetkuttelija pelkää tehtävän jäävän kesken, jolloin hän on epäonnistunut ja hänen aikansa on mennyt hukkaan. Hänellä on ylikehittynyt mukavuudenhalu, joka pitää parempana sohvallamakaamisen helposti saavutettavaa iloa kuin onnea siististä kodista. Hän kuvittelee, että saadakseen mitään tehtyä, pitää olla juuri oikea mielentila, että tekemisen pitää olla hauskaa, muuten on turha yrittääkään.

Kuhnailija voi olla myös hyvin impulsiivinen ja keskittymiskyvytön. Hän katsoo vain tuon sähköpostin, käy vain hieman netissä. Tai sitten hän on haalinut tehtävälistaansa niin paljon tekemistä, ettei hän millään ehdi kaikkea. Hän ei ehkä osaa arvioida, miten pitkään minkäkin tekemiseen kuluu aikaa.

Hyviä uutisia: Vetkuttelijankin on mahdollista saada tehtävänsä hoidettua! Mutta miten?

  • Huijaa mukavuudenhaluista lötköä sisälläsi. Sinun ei tarvitse imuroida, kunhan otat imurin esille. Sinun ei tarvitse kirjoittaa artikkelia loppuun, kunhan avaat vain tiedoston. Monesti onkin niin, että suurin vaiva on aloittamisessa, ja loppu sujuukin helpommin.
  • Teetkö vähemmän tärkeitä asioita vältellessäsi tärkeän tehtävän tekemistä? Laita tehtävälistan kärkeen jokin erittäin tärkeä tehtävä (jolla ei ole tarkkaa aikarajaa), jolloin oikeat tehtäväsi tulevat tehtyä.
  • Anna itsellesi vaihtoehdot: tee tehtäväsi tai ole tekemättä yhtään mitään (mikä on todella tylsää). Usein ympäristön vaihto auttaa pysymään asiassa.
  • Sitoudu tehtävälistaasi. Päätä milloin ryhdyt hommiin. “Tässä jonain sopivana päivänä” ei riitä.
  • Sähköpostia ei tarvitse tarkistaa minuutin välein.
  • Kirjoita realistisia tehtävälistoja. Mieti tarkkaan miten monta tehtävää saat tehtyä ja miten paljon aikaa niihin kuluu – ja puolita lukumäärä tai tuplaa aika-arvio.
  • Harjoita itsekuriasi pienien asioiden kanssa päivittäin.
  • Jaa suuret ja vaivalloiset tehtävät pienempiin osiin. Älä välitä, vaikka et saa kaikkea tehtyä kerralla. Kaikki edistys vie tehtävää eteenpäin.
  • Suunnittele etukäteen: jos asia X keskeyttää minut, teen näin ja näin.
  • Palkitse itsesi saatuasi tehtävän suoritettua!