Kauhistuksen kanahäkkivarastosta mielenrauhan tyyssija

Yksi kohde, johon asiakkaat usein pyytävät apua, on kellarin häkkivarasto. Tyypillisesti tämä parin neliön säilytystila on lattiasta kattoon täynnä erilaisia laatikoita, pusseja, epämääräisen muotoisia varusteita ja esineitä. Jos sinne pitää jotain viedä, se heitetään kasan päällimmäiseksi, ja mitään sinne laitettua ei enää voi ottaa sieltä pois – joko sitä ei löydä tai siihen ei pääse käsiksi.

Tässä muutama neuvo häkkivaraston käyttöön:

Minkä kiireessä tunkee, sen edestään löytää. Tässä on kyse asenteesta. Kohtele varastoasi arvostavasti, niin siitä on sinulle iloa eikä harmia. Jos sinun on pakko heittää varastoon jotain kiireellä, laita se kuitenkin oikealle paikalleen mahdollisimman pian.

Järjestä hakeminen mielessä. Älä ajattele vain, miten saat kaiken mahtumaan mahdollisimman ahtaasti. Mieti järjestys sen kannalta, miten löydät haluamasi tavaran, kun tulet sitä hakemaan.

Tiedä mitä jokaisessa laatikossa on. Erään kerran asiakkaan kanssa kellarikomeroa järjestellessämme touhua tuli tarkkailemaan naapurin mies, joka sanoi, että hänenkin pitäisi tehdä sama juttu. Hän nimittäin on vienyt kellariinsa laatikoita 36 vuotta sitten eikä ole avannut niitä sen jälkeen.

Rakenna tilaan hyllyt. Älä säilytä tavaroita toistensa päällä. Arkoja esineitä ei saa säilyttää suoraan lattialla. Tarkista kotivakuutuksesi: monen yhtiön ehdoissa todetaan: “Kosteus- ja kastumisvahingoille altis tavara on kellarivarastossa säilytettäessä sijoitettava vähintään 10 cm:n korkeudelle lattian pinnasta.”

Laatikoi. Käytä säilytykseen läpinäkyviä ja/tai erittäin selkeästi nimikoituja tukevia laatikoita.

Järjestä käyttötarkoituksittain. Kokoa retkeilykamppeet yhteen, kausivaatteet yhteen, lasten kasvamista odottavat vaatteet ja kengät yhteen, mökille viemistä odottavat yhteen.

Varjele lattiatilaa. Pidä hyllyjen välinen lattiatila vapaana. Toistan: pidä lattia vapaana. Jos tavarasi eivät mahdu hyllyille, mieti voisitko luopua jostakin.

Tarpeellisia välineitä kellarin järjestämisessä ovat
? maalarinteippi ja tussi nopeaa merkkaamista varten
? jotain jonka päällä huilata ja tutkia pussien sisältöä
? laatikoita tai kasseja, joihin laittaa muualle kuuluvat tavarat (näitä saattaa jo löytyä valmiiksi varastosta)
? juotavaa

Ekstravinkki: Mieti myös olisiko hyvä idea estää käytävästä näkyvyys sisälle varastoon.

PS. Haluatko printata ohjeet itsellesi? Lataa ne PDF-muodossa alla olevasta linkistä: