Käyttöön, jakoon, kiertoon. Palveluita resurssiviisasta arkea helpottamaan

Rajallisessa maailmassa talouskasvua ei voi tulla rajattomasti siitä, että valmistetaan ja myydään aina vain uusia ja uusia tavaroita. Sen sijaan kasvua voi jakamistaloudessa tulla siitä, että hyödynnetään tehokkaammin jo olemassa olevia resursseja. Tässä on apuna digitalisoituminen, esimerkiksi näppärät puhelinsovellukset.

Toisaalta suomalaiset ovat jo vanhastaan jakaneet työpanostaan kylän yhteisillä talkoilla ja omaisuuttaan lainaamalla naapurille poraa ja sokeria. Toisaalta kaikkea pitää haalia omaksi niin, että kukin on yksinään varustautunut vaikka maailmanloppuun: kaikilla on omat ruohonleikkurit, sen seitsemän ämpäriä, auto joka seisoo joko koti- tai työpaikan pihassa suurimman osan päivästä, kodinkoneita kokonaisen ravintolan ja hotellin pyörittämiseen ja vaatteita niin ettei tarvitsisi ostaa enää koskaan yhtään riepua.

Luonnonvarat ovat joka tapauksessa vähenemässä ja tarvitaan kekseliäitä tapoja tuottaa sama elintaso vähemmällä. Monet yritykset ja yhteisöt ovat tarttuneet haasteeseen ja kehittäneet erilaisia palveluita helpottamaan resurssien jakamista. Tässä muutamia esimerkkejä:

Airbnb:n sivuston ja palvelujen avulla ihmiset voivat vuokrata huoneitaan tai asuntojaan oman poissaolon ajaksi, ja toisaalta sen kautta voi löytää hyvin persoonallisia ja edullisia asumispaikkoja lomailuun.

Trampolinn on myös palvelu, jonka avulla voi vuokrata tai antaa vuokralle huoneen tai huoneiston. Maksuna toimivat virtuaaliset pisteet.

Uber tarjoaa palvelua, jossa voi hankkia lisätuloja kuljettamalla omalla autolla ihmisiä paikasta toiseen.

24Rent-yhteiskäyttöautot ovat hajasijoitettuina lähelle koteja ja työpaikkoja jo lähes 100 paikkakunnalla.

City Car Club tarjoaa jäsenilleen yhteiskäyttöautoja satunnaiseen tai jatkuvaan auton tarpeeseen.

Erilaisia käyttötavaroita vuokraavat mm. Kuinoma ja Lainatavara.

Piggybaggy on tavaroiden kimppakyyti. Palvelun avulla voi sopia tavaroiden kuljettamisesta juuri sopivaan paikkaan ja sopivaan aikaan ja saada lisätienestejä kuljettamalla toisten tavaroita.

Nappi Naapuri on karttapohjainen palvelu, jossa voi etsiä ja antaa apua jättämällä kartalle viestejä.

Kiertotaloutta on myös itselle tarpeettomien tavaroiden laittaminen kiertoon lahjoittamalla tai myymällä. Perinteisten kirpparien ja kierrätyskeskusten lisäksi myös verkossa on useita kauppapaikkoja, esimerkiksi tori.fi, huuto.net ja Facebookin monet kierrätysryhmät. Hyväkuntoiset vaatteesi myy puolestasi esim. Rekki.

Suomalaisten perustama mutta USA:ssa toimiva Swap.com on käytettyjen lastentavaroiden myyntisivusto ja palvelu, joka hoitaa valokuvauksen ja ilmoitusten tekemisen asiakkaan puolesta.

”Roskasta” voi myös jalostaa rahanarvoisia tuotteita. Trashion on termi, joka tarkoittaa taide-esineiden, korujen, vaatteiden ja käyttötavaroiden valmistamista kierrätetyistä tai pois heitetyistä tavaroista. Kiertotaloudessa kaikki toimisi samalla periaatteella: toisen jäte olisi toisen raaka-ainetta.

Tuunaajamutsi järjestää työpajoja, joissa tehdään porukalla vanhasta uutta.

Kierrossa ja jakamisessa ei tarvitse aina rahan liikkua. Perinteiset kirjastot lainaavat yhteiskäytössä olevia kirjoja, mutta nykyään kirjastoissa voi myös saada terveysneuvontaa ja perhevalmennusta, lainata liikuntavälineitä tai harjoitella ukulelella. Taloyhtiöillä voi olla vaikkapa yhteisiä työkaluja tai koneita ja kierrätyshylly.

Ovatko termit jakamistalous ja kiertotalous sinulle jo tuttuja?
Mitä kierto-, jakamis- tai vertaispalvelua olet jo käyttänyt? Mitä kiinnostaisi kokeilla? Millainen palvelu vielä puuttuu?

Lue myös: Tee vihlee! Ajattele uudella tavalla, laita tavara kiertoon

Morjens

Milla Havanka - Ammattijärjestäjä Tampere - Blogi - Täällähän on vaikka mitä!

Tervetuloa selailemaan Mekaselskan blogia! Tarjoilen näissä pikku lukupaloissa sinulle ohjeita, tietoa ja uudenlaisia ajatuksia. Hyviä lukuhetkiä 🙂

Jos haluat tukea pienyrittäjää, se käy someaikana hyvin helposti jakamalla ja kommentoimalla kirjoituksia. Pienikin kommentti ilahduttaa. Kiitos!

Sijoitusvalmennus alkaa 11.9., nappaa paikkasi heti!

Sijoittaminen on asia, josta kaikkien kannattaisi tietää jotain. Se on keino saada lisätuloja, rahoitusta unelmien toteuttamiseen, ja halutessasi voima muuttaa maailmaa parempaan suuntaan. 🌍

Kolmen asiantuntijan verkkovalmennuksessa opit kaiken, mitä tarvitset sijoittamisen aloittamiseen! Mekaselskan lukijana saat valmennuksesta -20 % alennuksen koodilla MEKASELSKA.

Ilmoittaudu valmennukseen heti! Aloitus 11.9.

Vauhtistartti osake- ja rahastosijoittamiseen

Järjestetään yhdessä!

Kaipaatko apua järjestämisen alkuun pääsemiseksi? Voit tilata minut Tampereen kaupunkialueella kotikäynnille!

Lähetä viesti ja kerro pulmasi!

Tykkää ja seuraa

Seuraa Mekaselskaa somessa ja pidä järjestämisasiat mielessä!