Kodin vaaralliset jätteet

Varoituskuva: pääkallo

Järjestellessämme kaappeja ja laatikoita huomaamme osan niiden sisällöstä osoittautuvan kumma kyllä erilaiseksi jätteeksi. Käyttötavaroiden seassa on rikkinäisiä, vanhentuneita, pilaantuneita tai muuten vain epämieluisia esineitä ja aineita.

Jätteiden paikka ei ole tietenkään viemässä kallista säilytystilaasi, mutta niin mieluusti kuin tunkisitkin ne vain äkkiä jätesäkkiin ja tiputtaisit moolokkiin, asia ei ole ihan niin yksinkertainen.

Osa jätteestä on vaarallista

Et ehkä ole tajunnut, että hyllyilläsi voi viattomasti lojua vaarallisia jätteitä. Niiden vanha nimitys on ongelmajäte. Vaarallinen jäte voi aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Se voi esimerkiksi olla myrkyllistä, syttyä melkein itsestään palamaan tai räjähtää.

Useimmat osaavat jo palauttaa vanhat lääkkeet apteekkiin ja akut ja paristot niille tarkoitettuihin keräyslaatikoihin, mutta tiesitkö, että myös seuraavat esineet ja aineet ovat vaarallista jätettä?

  • kynsilakka ja kynsilakanpoistoaine
  • hiuslakka ja muut sihisevät tai hölskyvät suihkeet
  • hajuvesi
  • maali
  • rikkaruohomyrkyt ja torjunta-aineet
  • uudenvuoden tina
  • energiansäästölamput
  • konetiskiaine

Kattavan listan löydät oman jäteyhtiösi nettisivuilta.

Minne vaarallista jätettä voi viedä?

Pirkanmaan jätehuollon alueella vaarallista jätettä kerätään jäteasemilla, Repe&Romu-autoilla ja Vartti-konteissa.

Olen itse käyttänyt useasti Lielahden K-raudan pihassa olevaa konttia. Sisältä liikkeestä kuitataan kontin avain ja kirjoitetaan mitä konttiin on menossa, viedään jäte sisälle konttiin oikeisiin astioihin ja palautetaan avain. Vaarallisen jätteen vieminen on maksutonta.

Tuo vaaralliset jätteet keräykseen asianmukaisesti pakattuina, mielellään alkuperäisissä pakkauksissa, niissä on kaikki käsittelyn kannalta tärkeät merkinnät. Älä sekoita erilaisia vaarallisia jätteitä keskenään, koska siitä voi syntyä arvaamattomia kemiallisia reaktioita.

Lisätietoa Pirkanmaan jätehuollon sivuilta:

Vaarallisen jätteen lajittelu

Vartti-kontit

Lue myös: Järjestä kotisi niin, että ympäristö kiittää