Kokemuksia kaasuautolla ajamisesta

Muunsimme bensiinikäyttöisen henkilöautomme kaasukäyttöiseksi viime vuoden lopulla. Nyt parin kuukauden käytön jälkeen voi jo kertoa vähän kokemuksia kaasulla ajamisesta.

Muunnoksen takaisinmaksuaika kiinnosti. Alla on laskuri, johon voi täyttää sopivat luvut ja katsoa oman auton ja ajokilometrien tulokset. Laskuripohjan voit kopioida itsellesi Google Sheetsistä:

? mekaselska.fi/kaasuautolaskuri

Meidän ei ole tarvinnut tankata lisää bensaa lainkaan muunnoksen jälkeen. Gasumin kuukausimaksullinen kampanjakin olisi meidän kohdallamme mennyt hukkaan. Ajomme ovat pääasiassa asiakaskäyntejäni Tampereen alueella ja “isossa kaupassa” käymistä, eikä niistä kaasutankki ehdi tyhjetä.

Eräällä kehäkolmosen tienoille suuntautuneella reissulla kaasu kyllä loppui ja ajoimme jonkin matkaa tankissa jo olleella bensalla. Kokeilimme kaasutankin tyhjetessä mitä tapahtuu, jos emme vaihda itse kaasusta bensalle laitteiston alkaessa piipata. No, auto piippasi ja piippasi kunnes korvissa alkoi soida, lopulta meidän oli pakko painaa nappulaa.

Käytimme juuri kaasujärjestelmän ensimmäisessä tarkistuksessa ja säädössä, kaikki näytti hyvältä. Saimme kuulla, että kun tämä mainittu ärsyttävä piippaus alkaa, auto on jo vaihtanut bensalle ja vaihto pitää vain kuitata. Emme tosiaan itse huomanneet, milloin vaihto tapahtui, niin saumattomasti se meni.

Kysyimme myös, pitikö laitteiston vaihtaa automaattisesti takaisin kaasulle kaasutankkauksen jälkeen, kun se on vaihtanut bensalle käytettyään kaasutankin loppuun. Takaisin kaasulle vaihto toimii kuulemma mukavan automaattisesti osassa autoista ja osassa ei, syy ei ole selvä. Meillä ilmeisesti vaaditaan käsin vaihtoa. Eipä se ole kovin usein tullut eteen, kuten sanottu.

Kaasulla ajaessa meidän auto tuntuu vähän laiskemmalta kuin bensalla käydessään, kiihdytyksissä tarvitaan hieman korkeammat kierrokset. Muuta eroa en ole huomannut.

Niin, ja muuntotuki kilahti tilille juuri kuin pitikin!