Tavaroiden järjestämiseen ja erityisesti tarpeettomista luopumiseen liittyy kaikenlaisia puoliautomaattisia ajatuskuvioita, joista olen kirjoittanut postauksessa Ajatukset, nuo hyödylliset ja haitalliset raivauskaverit. Eräs ajatus tai ennemminkin asenne ansaitsee ihan oman kirjoituksensa. Se on nimittäin yksi sitkeimmistä esteistä tai ainakin hidasteista raivausprojekteissa.
Itse asiassa kyseessä on varsinainen kolmen esteen kiipeilyrata, jonka voi kiertää useammankin kerran. Näin se menee:
1. “Nämä voisi kyllä myydä.” Kukapa rakkaista rahalla ostetuista tavaroistaan haluaisi luopua vastineetta. Pienimmillekin esineille mietitään hintaa. Ilmainen mainoslahjakin alkaa oikealla silmällä katsottaessa näyttämään ansaitsemisvälineeltä. Mietitään mikä olisi paras paikka löytää ostaja ja missä saisi korkeimman hinnan.
2. “Myyn nämä sitten kirpparilla.” Tavarat jäävät viikkokausiksi (kuukausi-, vuosikausiksi) pyörimään eteiseen odottamaan kirpparipöydän varaamista, hinnoittelua, viemistä.
3. “Miksei kukaan ole ostanut näitä…” Pöytä ei ole tyhjentynyt, netti-ilmoitus ei ole kiinnostanut, ostajat olivat varmaan tyhmiä kun eivät bonganneet myynnissä olleita aarteita. Tavarat tuodaan kotiin ja aletaan kierros alusta.
Ongelma on pohjimmiltaan tämä: ihmisillä, sinullakin, on epärealistiset kuvitelmat tavaroittesi arvosta. Omat tavarat tuntuvat arvokkaammilta kuin ne todellisuudessa ovat. Sinä näet sohvassasi ihan siistissä kunnossa olevan pehmeän löhöhuonekalun – vieras näkee kulahtaneen kankaan ja tahran keskimmäisessä tyynyssä. Sinä näet kivoja vauvanvaatteita – vieras näkee taas yhden kasan nyppyyntyneitä bodyjä.
Kyllä kulahtaneet sohvat ja vauvanvaatteetkin varmasti ostajansa voivat löytää, mutta toisena täytyy miettiä sitä, kuinka paljon aikaa jaksaa käyttää sopivan ostajan metsästämiseen. Jotkut ovat kehittäneet joka kinderhahmon myynnistä taiteenlajin. Voit miettiä, haluatko kuitenkin käyttää aikasi johonkin tärkeämpään kuin muutaman euron nyhtämiseen.
Ole tavaroita karsiessasi hyvin kriittinen ja yritä nähdä tavarat ulkopuolisen silmin. Uuden omistajan sijasta huonokuntoisen esineen oikea paikka onkin jäteastia ja myynnin sijasta kierrätyskeskus. Säästät aikaa ja vaivaa ja tuet samalla hyväntekeväisyyttä.
Lisää luettavaa:
Yle: Vaatelahjoituksista iso osa voi olla roskaa – oma riepu on usein turhan rakas
Tamperelainen: Kirppari vai kierrätyskeskus? – Näin hankit tavarat halvalla uuteen asuntoon