Koti on koko maailmani – vai onko koko maailma kotini?

Asun ihan tavallisessa suomalaisessa kaupunginosassa. Keskustaan on kymmenisen kilometriä, bussilla pääsee hyvin ainakin päiväsaikaan. Kaupunginosassa on pieni lähikauppa ja baari, josta sielukkaasti tulkitut karaokesävelmät kaikuvat bussilinjan päätepysäkin yli. Muut palvelut ovat harvassa: päiväkoti on suljettu, neuvola on siirtynyt isompaan keskukseen.

Kaupunginosassa on monenlaisia koteja kerrostaloista omakotitaloihin. Kävelen usein katua pitkin miettien, kuinka elämme kaikki omassa kolossamme tietämättä naapureista mitään, keräten seiniemme sisälle kaikenlaista ihanaa ja tarpeellista kuin metsän pikku eläimet talvivarastoon.

Mieleeni nousee vähän tällainen kuva meistä kodeissamme, tavaroidemme keskellä:

Kadulla ei näy ketään. Jos haluaisin tavata jonkun, pitäisi varmaan mennä baariin tai ostamaan jotain kaupasta. On kyllä rauhallista – suorastaan kuollutta.

Kuvittelen toisenlaisen todellisuuden. Sen sijaan, että linnoittaudumme koteihimme ja varustamme ne täydellisen riippumattomiksi muista, voisimme kutoa itsemme osaksi monipuolista verkkoa. Sen säikeitä voisivat olla esim. naapuriapu, vaatelainaamon jäsenyys, paikallinen tavaranvaihtopiste yhteisötilassa, joukkorahoitettu sähköinen kuljetuspyörä ja yhteiset jättipiknikit puistossa.

Toisaalta elämiseen ja asumiseen tarvittavia tavaroita ja palveluita voisi vuokrata, lainata ja jakaa ja kuitenkin käyttää niitä kotonaan, mutta toisaalta vastaavia elämyksiä voisi myös hakea kodin ulkopuolelta. Esimerkiksi yhteisötilaa tai kirjastoa voisi käyttää olohuoneena, puistoa takapihana ja lähiön yhteisviljelyksiä puutarhana, jolloin oman kodin ei tarvitsisi olla niin suuri.

Vähemmän yksinäistä hamstraamista ja enemmän kodin ulkopuolella toimimista, elämästä nauttimista ja  jakamista ratkaisisi niin yksinäisyyteen, kodin tavaranpaljouteen kuin ekologisuuteenkin liittyviä haasteita. Voisimme elää enemmän koko maailma kotinamme kuin pitää kotiamme koko maailmana.

Mikä on se ainesosa, joka saisi muutoksen aikaiseksi myös tavallisessa suomalaisessa kaupunginosassa?