Kotona musta aukko

Onko teillä oma musta aukko?

Kuva:

Musta aukko on mystinen taivaankappale. Wikipedian mukaan mustaa aukkoa “ympäröi tapahtumahorisontti, jonka sisältä mikään aine tai informaatio ei voi paeta.” Näin ovat näreet myös kotien mustien aukkojen kanssa. Mikä sinne menee, ei enää koskaan palaa.

Joillakin on musta aukko isossa aitassa tai ladossa. Sellainen kuulostaa luksukselta näinä surkeiden pienien varastotilojen aikoina, varsinkin jos se on omassa pihapiirissä. Voihan siellä säilyttää kausivarusteita, nykyiseen asuntoon sopimattomia huonekaluja, pieneen olohuoneeseen mahtumattomia kirjoja, korjausta vaativia pyöriä tai leikkuupuimureita ja vaikka mitä projekteja – tila ei lopu kesken. Ei tarvitse tyytyä siihen mitä kotiin mahtuu, voi tehdä ihania löytöjä huutokaupoista ja kyläkirppiksiltä ja laittaa ne aittaan odottamaan tuunausintoa.

Mustan aukon ei suinkaan tarvitse olla kokonainen piharakennus. Pienempiä singulariteetteja löytyy ullakoilta, kellareista, vaatehuoneista, kaappien perukoilta. Niihin tungetaan kaikki mistä ei osata päättää heti säästääkö vaiko heittää pois. Pienessäkin komerossa voi olla yllättävän monta tavaraa, vaikka sinne ei ihan leikkuupuimuria mahtuisikaan. Komeron tekee mustaksi aukoksi se, että tavaravirta kulkee pääasiassa vain yhteen suuntaan – sisään.

Taivaalliset mustat aukot saattavat olla alku madonreiälle, joka johtaa eri paikkaan avaruudessa. Kodinkin mustasta aukosta lähtee madonreikä, ja se vie tulevaisuuteen. Kaikki lykätyt päätökset putkahtavat sieltä ulos. Jossain vaiheessa ne täytyy kohdata ja ratkaista joka esineen kohtalo. Mitä enemmän lykättyjä päätöksiä, sitä tuskaisempaa ratkominen on. Aina bensaa-päälle-ja-tulitikku-perään -tyyppinen ratkaisu ei sovellu.

Jos sinun olisi nyt muutettava pienempään kotiin, miten helppoa se olisi?
Miten käy mummin tai ukin muuttaessa omakotitalostaan palveluasuntoon?