Kouluarki alkaa, kotirutiinit kuntoon!

Koulut alkavat syyslukukautensa aivan pian. Tulevat ekaluokkalaiset odottavat varmasti suurta päivää innolla. Oma poikani menee kakkoselle eikä ole ainakaan näin viikkoa ennen kovin innoissaan loman loppumisesta, mutta eiköhän se iloksi muutu kun pääsee taas näkemään luokkakavereita.

Kiireiset aamut ovat tuttuja päiväkotilastenkin vanhemmille, ja koulun myötä tulee vielä lisää muistamista ja järjestämistä. Nyt kun on vielä aikaa, uhraa muutama ajatus tulevan syksyn suunnitteluun. Jos viime talvi oli kaaosta, laita nyt perhettänne helpottavat rutiinit kohdilleen.

Aamut. Totutelkaa ajoissa aikaisempaan herätykseen. Herätkää kouluaamuina tarpeeksi aikaisin, että ehditte tehdä kaiken ilman kiirettä. Valmistele niin paljon kuin vain voit jo edellisenä päivänä aamiaisesta koulureppuun ja vaatevalintoihin. Älä hosu ja panikoi, iloinen ilmapiiri helpottaa aamujanne.

Iltapäivät. Kun lapset tulevat koulusta sisälle kotiin, heillä on ulkovaatteet, kengät, reput täynnä tavaraa. Minne he laittavat kaiken sen? Järjestä eteinen niin, että sinne on lapsen helppo ripustaa takkinsa. Pitäkää tapana ottaa koulusta annetut tärkeät paperit heti ulos repusta ja laittaa ne tiettyyn paikkaan. Papereita varten kannattaa olla jo repussa oma suojatasku/kansio, että ne pysyvät lukukelpoisina kotiin saakka.

Läksyt. Kotitehtävien tekemiseen täytyy olla sopiva rauhallinen tila, jossa on kaikki tarvittavat välineet. Mikään ei estä järjestämästä työpistettä vaikka keittiön pöydän ääreen, jos se on lapselle mieluisin! Pitäkää kiinni siitä, että läksyt tehdään ensin ja vapaa-aika on sen jälkeen.

Ruoka. Kesällä ruoan laittaminen on ehkä tarkoittanut useimmiten “makkarat rilliin ja potut kiehumaan”, kouluarkena täytyy taas miettiä sen seitsemää ruokalajia ja mitä tänään syötäisiin. Tehkää lista ruoista, mistä kaikki pitävät, ja muodostakaa niistä kiertävä ruokalista. Jos saatte kasaan vaikka neljätoista ruokalajia, niillä syö jo kaksi viikkoa eri ruokia ja voi aloittaa sen jälkeen alusta. Netistä löytyy myös sivustoja ja ohjelmistoja ruokalistan suunnittelun avuksi.

Aikataulut. Laittakaa keskeiselle paikalle näkyviin perhekalenteri, jossa kaikkien perheenjäsenten menoille on oma sarakkeensa. Pitäkää se ajan tasalla. Heti kun koulusta tulee tieto jostain tapahtumasta, kirjoittakaa se kalenteriin. Heti. Älkää luottako muistiinne, se ylikuormittuu kuitenkin ja pettää teidät.

Harrastusvälineet. Koulussa ja harrastuksissa tarvitaan sadetakkia, luistimia, säbämailaa, ratsastuskypärää, futiskenkiä, balettitossuja ja vaikka mitä. Osoita niille oma paikkansa, etteivät ne loju siellä täällä ja ole hukassa kun niitä tarvitaan.

Illat. Valmistelkaa seuraavan päivän tavarat reppuun, valitkaa vaatteet tuolille. Kahvin voi ladata valmiiksi pannuun ja vaikka voileivätkin tehdä odottelemaan aamua. Lapsi tarvitsee paljon unta, yleensä enemmän kuin hän itse kuvittelee tarvitsevansa. Rauhoittukaa ajoissa, lukekaa iltasatua, kuunnelkaa rauhallista musiikkia, jutelkaa pienen mieltä painavat asiat pois.

Millaisia muutoksia voitte heti tehdä teidän perheessänne sujuvamman kouluarjen eteen?