Kuinka testaat onko paristo tyhjä

eli kuinka opetellaan rohkeasti käyttämään yleismittaria

Yksi palovaroittimistamme alkoi piipata pariston tyhjenemisen merkiksi. Vaihdoin pariston, mutta rakkine huusi silti.

Luin pohjasta selvällä tanskankielellä, että varoitin pitää imuroida aina paristonvaihdon yhteydessä (ainakin toivon, että sitä støvsug tarkoitti! No ei vais, tarkistin kyllä.) Oli jäänyt ehkä joskus tekemättä, niin näytin sille nyt imua ja laitoin takaisin. Varoitin hiljeni, mutta minua jäi vähän kaihertamaan, että oliko patteri nyt sitten loppu vai ei.

Yleismittari Jantunen tietää

Varaustahan ei ulkopuolelta näe, joten kaivelin esiin meidän yleismittarin. Se on hauska kapine, jonka käyttöä olen seurannut sujuvasti vierestä.

Sen verran tiedän, että jännitteen yksikkö on V. Mittarilla voi mitata kaikenlaista muutakin, mistä en sitten tiedäkään.

Tasavirta, jollaista paristoissa on, meni tuurilla oikein. (Symboli on yhtenäinen viiva yläpuolella ja katkoviiva alapuolella eli .)

Väänsin ensin osoittimen 2:een, koska ajattelin että kyse on mittakaavasta, mutta oikea asento oli 20. Ilmeisesti asteikko kertoo maksimiarvon.

Sitten tiesin, että johdot pitää laittaa pariston napoihin. Punainen, plus, pullistuma, jotain sellaista.

Huomasin laitteen mittaavan paljon paremmin, kun ottaa suojatulpat pois piikeistä. Heh.

Jännitettä näytti kaikissa mittaamissani paristoissa olevan aivan riittämiin. Kokeilin mitata myös sormipariston, sen jännitteeksi tuli 1,4. Eiköhän tämä siis mennyt taiteen sääntöjen mukaan!

Säästyinpä laittamasta täyttä paristoa kierrätykseen. Kiitos mittari avusta!


Tässä vielä muistilista palovaroittimista:

  • Muistakaa asentaa tarpeeksi monta palovaroitinta. Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 huoneneliötä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin.
  • Testatkaa varoittimenne toiminta säännöllisesti! Auttakaa myös naapurin mummoja ja muita, jotka eivät ehkä itse asiasta selviä.
  • Jos palovaroitin alkaa piippailla, vaihtakaa patteri heti. Vain toimiva varoitin varoittaa tulipalosta!

Lue lisää palovaroittimista Pelastustoimi.fi -sivulta.