Kuka showtasi pyörittää?

Hommat voi hoitaa ainakin kahdella tavalla.

Tapa 1.

Tartutaan kulloinkin siihen tehtävään, joka juuri sillä hetkellä eniten vaatii huomiota. Jos sähköposti kilahtaa inboksiin, luetaan se. Jos puhelin soi, vastataan siihen. Jos joku tulee kysymään jotain asiaa tai kertomaan viikonlopusta, puhutaan. Kun käydään nukkumaan, siirretään tavarakasa sängyltä lattialle. Kun muutetaan, käydään läpi kymmenen vuoden turhat tavarat. Plussaa: muut hoitavat priorisoinnin puolestasi. Miinusta: muut hoitavat priorisoinnin puolestasi.

Tapa 2.

Ei tehdä mitään, ennen kuin tilanteesta kehittyy paniikki. Plussaa: reagoidaan vain todella olennaisiin pulmiin. Miinusta: Hukataan kalliita tavaroita. Unohdetaan tärkeitä tapaamisia. Suututetaan ihmisiä. Tehdään oma tilanne hankalaksi.

Kuka sanelee tärkeysjärjestyksesi?

Sekä hätäilevän reaktiivinen että kunnon paniikkia odotteleva toimintamalli toimii ehkä joskus ja jonkin aikaa, mutta pidemmän päälle se on rasittavaa ja loppuun polttavaa. Annamme ympäristön sanella toimintamme tärkeysjärjestyksen sen sijaan, että päättäisimme siitä itse. Mieti, kuka showtasi oikein pyörittää.

Helposti käyttöön otettavia aseita menon rauhoittamiseksi ovat rutiinit, muistutukset, todo-lista ja pitemmän tähtäimen suunnitelmat. Tarkoituksena on tarttua asioihin ajoissa ja säännöllisesti.

Rutiinit

Meidän huushollissa, samoin kuin varmaan teidänkin, on paljon päivittäin toistuvaa ylläpitotekemistä. Erityisesti lapsilla ja lemmikeillä (ja joskus puolisoilla) on tunnetusti työllistävä vaikutus.

Teen tietyt asiat tietyssä järjestyksessä ja tietyllä tavalla tiettyyn aikaan, ja näin ne tulevat hyvin tehtyä. Esimerkiksi kissojen laatikot siivoan aina aamulla, koska illalla en enää jaksaisi. Viikkosiivous ja päivittäinen pikkujärjestely pitää kodin aina suht siistissä kuosissa. Kauppareissun yhteydessä viedään muovit, lasit, metallit ja pullot kierrätykseen. Ja niin edelleen.

Automatisointi ja muistutukset

Nykyään on niin helppoa, kun monet asiat tapahtuvat käsin koskematta. Pankki maksaa laskut eräpäivänä tililtä. Roomba imuroi pahimmat hattarat lattioilta joka päivä. Puhelin muistuttaa tärkeistä kalenterimerkinnöistä.

Jotkut asiat täytyy tehdä aina tietyllä hetkellä, kuten säännöllinen lääkitys. Niiden kanssa puhelimen muistutukset ovat kultaakin kalliimpia.

Olen miettinyt, pitäisikö myös sellaisista asioista tehdä piippaava muistutus, joita olisi hyvä tehdä päivittäin mutta jotka vähäisyyttään unohtuvat helposti. Minulla niitä on useita ja pelkään, että puhelin hyppyyttäisi minua jatkossa liikaa. “Nyt Duolingo!” “Nyt kymmenen kyykkyä!” “Nyt juo vettä!” “Nyt katso jonossa oleva dokumentti!” En ole ihan vielä ratkaissut asiaa tyydyttävästi. Jos teillä on hyviä ideoita, niitä otetaan vastaan.

To-do -lista

Välillä uutisvirrassa vilahtelee otsikko, jossa sanotaan, etteivät menestyksekkäät ja aikaansaavat ihmiset käytä todo-listaa. Eivät käytäkään, jos puhutaan siitä sata ranskalaista viivaa sisältävästä toiveiden tynnyristä, joka ei tyhjene koskaan.

Oma tehtävälistani on voimatyökalu. Se syntyy sillä hetkellä, kun tiedän, että pitää ehdottomasti saada muutama asia tehtyä päivän aikana, se on lyhyt ja se tyhjenee ennen nukkumaan menoa. Kirjoitettu ja näkyvällä paikalla oleva lista pitää tehtävät ajatusten keskiössä ja ohjaa oikeille raiteille.

Joskus on mitä parhain tarkoitus tehdä tehokkaasti ja ennakoivasti yhtä ja toista listan mukaan, mutta universumi heittääkin napakan kierrepallon ja löydät itsesi pyykkäämästä oksennuksia. Selavii ja tsemppiä, seuraavana päivänä uusi yritys!

Suunnittelu ja kyseenalaistaminen

Päivittäisiä rutiineja voi pyörittää vuosikausia miettimättä yhtään kannattaako kyseisiä asioita edes tehdä. Hyvä tapa on kyseenalaistaa aina silloin tällöin oma tekeminen: onko tämä välttämätöntä? Olen itse sijoittanut ei-välttämättömien asioiden puolelle mm. seuraavat asiat: vaatteiden silittäminen, puutarhan pitäminen voikukattomana, hoitoaineen käyttäminen hiuksiin ja ainaisvalmius sisustuslehden kuvaajan äkilliseen ilmestymiseen oven taakse.

Mitä taas kannattaa tehdä on niitä asioita, jotka ovat linjassa pidemmän tähtäimen suunnitelmien kanssa. Pienetkin määrätietoiset ja säännölliset askelet vievät tavoitetta kohti. Haluatko vähemmän tavaraa, enemmän aikaa ystäville tai iloisemman arjen? Laita kalenteriisi ja todo-listaasi sellaisia asioita, jotka vievät näitä tavoitteita kohti.

Pienetkin määrätietoiset ja säännölliset askelet vievät tavoitetta kohti.