Lähimatkaile jopa tuhansien vuosien taakse

Turku, Nunnavuori, pirunpelto

Suomessa 1800-luvulla tehty rakennus tuntuu jo vanhalta ja keskiaikaiset kivikirkot vallan muinaisilta. Pakahdumme antiikin kreikkalaisten temppeleiden ja roomalaisten amfiteattereiden jäännöksien äärellä.

Mutta Suomellakin on ikivanha historiansa. Vaatimattomalle luonteellemme sopivasti se on kadonnut sammalen alle ja unohtunut. Silti täälläkin on pronssi- ja rautakautisia jäännöksiä, kun tietää mistä katsoa.

Kulttuuriympäristö

Museoviraston sivuilta löytyy Kulttuuriympäristön palveluikkuna (Kyppi), joka sisältää viraston arkistoon, rekistereihin ja kokoelmiin tallennettua tietoa arkeologisesta kulttuuriperinnöstä ja rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Museovirasto, Kulttuuriympäristön palveluikkuna, kuvakaappaus
Museovirasto, kulttuuriympäristön palveluikkuna

Täältä löytyi myös tietoa Mustavuoren “ojista”, joiden yli olemme aina hyppineet sen kummemmin ihmettelemättä. Ensimmäisen maailmansodan aikaisia puolustusvarustuksia!

“Linnoitukset kuuluvat pääkaupunkiseudulta Viroille ja Ähtäriin ja siitä edelleen Kuopioon ja Nurmekseen kulkevaan linnoitusketjuun, jonka Venäjän armeija rakensi tai rakennutti ensimmäisen maailmansodan aikana suojatakseen Pietarin ja Helsingin oletetulta saksalaisten hyökkäykseltä Pohjanlahden suunnalta. Linnoituksia ei jouduttu käyttämään ensimmäisen maailmansodan aikana, mutta osa linnoituksista oli käytössä kansalaissodan aikana. Sodan jälkeen linnoituslaitteiden rauta- ja puuosia purettiin.”
www.kyppi.fi/to.aspx?id=112.1000002010

Historiakohteet

Luonnosta löytyviä historiakohteita listaa myös Metsähallituksen sivusto Luontoon.fi

Metsähallitus, Luontoon.fi

“Luonnosta löytyvät historiakohteet kertovat ihmisten elämästä osana luontoa tai joskus kamppailusta sitä vastaan. Perinnetiloilla tehty työ ja saaristokulttuurin vaaliminen ovat elävää kulttuuriperintöä. Monet maamme yli pyyhkäisseet ja rajoillamme raivonneet sodat ovat jättäneet jälkensä luontoon. Sotahistoriallisiin kohteisiin tutustuminen on samalla kansallisten muistojen vaalimista.”

Muinaismuistot

Sivusto muinaismuistot.info näyttää lähiseudun kohteita mobiiliystävällisessä karttanäkymässä.

Kartta sisältää kohteita seuraavista lähteistä:

  • Muinaisjäännösrekisteri
  • Rakennusperintörekisteri
  • Maailmanperintökohteet
  • Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt
  • Ahvenanmaan muinaisjäännösrekisteri
  • Ahvenanmaan merellinen kulttuuriperintörekisteri

Arkeologia ja metallinetsijät

“Suomessa arkeologinen tutkimusrahoitus on vaatimatonta. Jos se olisi samalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa, tietoisuus Suomen muinaisuudesta olisi huomattavasti laajempaa.”
https://yle.fi/uutiset/3-11349412

“Kasvaneen metallinetsinharrastuksen myötä Museoviraston konservointiosasto ruuhkautuu. Harrastajat saattavat pilata muinaislöydön tietämättömyyttään jo nostohetkellä.”
https://yle.fi/uutiset/3-11166282

“Harrastelijat turmelivat merkittävän arkeologisen kohteen tietämättömyyttään Itä-Lapissa – löytö olisi voinut olla historiallinen”
https://yle.fi/uutiset/3-12117979

Museoviraston opas: Muinaisjäännökset ja metallinetsin: harrastajan opas

Puhumattakaan luonnonmuodostelmista

Tampereen seudulla jääkautta on vaikea unohtaa. Esimerkiksi Pispalanharju on hieno rakennettuna ympäristönä, mutta se on myös kymmenen tuhatta vuotta vanha luonnonmuodostelma.

Artikkelikuva on Turun Nunnavuorelta, jossa käytiin viime kesänä. Hikisen kiipeämisen päätteeksi eteen avautui vaikuttavan laaja muinaisen Itämeren vaiheen, Ancylus-järven aikana syntynyt muinaisranta.