Laiska töitään luettelee?

Laiska töitään luettelee?

Useimmat meistä tekevät tehtävälistoja. Pitempiä, lyhyempiä, realistisia ja epärealistisia. Kaikille niille on yhteistä se, että ne tekevät näkyväksi sen, mitä on vielä tekemättä. Se on niiden tarkoitus. Tässä kaikki, mitä sinun täytyy vielä tehdä.

Ja voi veljet, että sitä riittää, sitä tekemättä olevaa. Lista huutaa: vielä tämä, pitäisi, kiire, ei lopu koskaan.

Mitäpä jos alkaisit luetella samalla innolla kaikkea, mitä olet saanut tehdyksi? Mieti miten hyvä aikaansaamisen fiilis siitä tulisi!

Ai niin, mutta laiska töitään luettelee.

Mietipä sitä sanontaa. “Laiska töitään luettelee”. Millainen on sanonnasta välittyvä ihanneihminen? Hiljainen puurtaja, joka ei vaikkapa voi verrata työtaakkaansa muiden osuuteen, koska tehtävistä ei saa puhua. Teetkö perheessä kaiken metatyön (=kaikki ne lukemattomat pikkuasiat lasten harrastusjonotuksen ja lahjojen miettimisen väliltä, jotka pitävät arjen pyörimässä)? Älä niitä vain ota puheeksi, koska laiska töitään luettelee. Ja hitot!

En ole todellakaan ollut itse tänä vuonna laiska, ja pidän sitä suurelta osin sen ansiona, että olen luetellut päivittäin töitäni. Luulen itse asiassa jaksaneeni päivästä päivään arkisen aherruksen pyörteissä ihan sen ansiosta, että olen luetellut kaiken, mitä olen tehnyt ja saanut aikaan.

Sain aikaan -päiväkirja

Kirjasin aiemmin tapahtuneita ja tehtyjä asioita päiväkirjamaisesti I Done This-palveluun. Tein sitä monta vuotta. Se on loistava tapa pitää listaa tehdyistä asioista ja olen ikuisesti heille kiitollinen siitä, että tehtyjen asioiden kirjaamisesta tuli sen ansiosta tapa. Palvelu nimittäin lähettää sähköpostia haluttuun aikaan, ja viestiin vastaamalla saa tallennettua asiat palvelimelle. Hyvin, hyvin helppoa!

I Done This -palvelussa aikaansaannoksista muodostuu yksinkertainen lista. Simppeliys on hyvä asia, mutta halusin kokeilla vähän erilaisia layouteja ja kerättäviä tietoja. Vastaus oli siirtyä pois digistä ja laittaa tekemiseni analogisesti vihkoon. Halusin yhdistää päiväkirjaan vähän taiteellista kulmaa ja pystyä vaikka piirtämään sivuille. Vielä digi ei peittoa kynän ja paperin käyttökokemusta, tai ainakaan minulla ei ole sellaisia digivälineitä.

Suunnilleen tällaisella tyylillä aloitin kesäkuun puolessavälissä. Vasen sivu on työpäivää varten ja oikea sivu lepopäivää varten.

Kokeilin vähän erilaisia otsikoita. Mitä olisi pitänyt tehdä / Jäikö jotain tärkeää tekemättä / Aioin, mutta / Mitä ei olisi pitänyt tehdä / Mikä turha vei liikaa aikaa.

Sain aikaan vs. Mitä ei kannata tehdä

Minusta on erittäin hyödyllistä miettiä aikaansaamisten ja tekemättömien töiden lisäksi myös sitä, mitä ei pitäisi tehdä. Touhujen järkeä kannattaa välillä hieman epäillä, niin arjessa kuin työelämässä.

Kiireen keskellä on vaikea malttaa miettiä tarkasti kaikkiin kohtiin sisältöä, joten päädyin hektisimpänä aikana vain listaamaan asioita Sain aikaan -otsikon alle, ja joskus nekin päivää paria myöhässä. Muut otsikot ovat kuitenkin mielestäni edelleen tärkeitä ja otan ne taas käyttöön.

Pidätkö sinä jo aikaansaamispäiväkirjaa? Millainen se on?