Lisää kotimaanmatkailua! Kristiinankaupungista on toivuttu, nyt lähdetään Länsi-Uudellemaalle. Sinne päin oli muutenkin asiaa, niin käytiin samalla tekemässä turistikierros. Kaunista, niin kaunista!
Mustion linna
Kartanoa ympäröi hieno puisto patsaineen, polkuineen ja siltoineen, ja alueelta löytyy jopa ritarityylinen torni. Joen rantaan on rakennettu kelluva lummepolku.Linna rakennettiin vuosina 1783–1792 Magnus Linder II:n toimesta. Rakennus on Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus.
Kävijää varoitan eräällä polulla törröttävästä juurenmutkasta, jossa minulta melkein irtosi isovarpaan kynsi. Jouduimme hoitamaan kipua läheisellä penkillä kertomalla toisillemme Chuck Norris -vitsejä.
Raaseporin linnanrauniot
Raunion vieressä sijaitsevasta Linnanvoudin Tuvasta saimme terassille mehukkaat hampurilaiset ja salakuuntelimme pöytäkumppaneiden jännittävää kertomusta viljakäärmeen karkureissusta. Yksi sinnikäs ampiainen härnäsi meitä mutta säästyimme pistolta. Viereisessä kesäteatterissa oli juuri alkamassa West Side Storyn näytös.Raaseporin linna rakennettiin 1370-luvulla veden ympäröimän silokallion päälle läntisen Uudenmaan hallintokeskukseksi ja sen tehtävänä oli valvoa Suomenlahden merenkulkua ja kauppaa.
https://www.visitraseborg.com/fi/nahtavyydet/kulttuuri-historia/raaseporin-linna
http://www.luontoon.fi/raasepori/historia
Billnäsin ruukki
Billnäsin ruukkikylässä oli sunnuntaina käydessämme hyvin rauhallista, mitä nyt jotkut paheksuntamme herättäen kaahailivat autolla hiljaisella kylänraitilla siilivaroitusmerkistä huolimatta.Alun perin tukholmalainen Carl Billsten (1605–1673) perusti Mustionjoen kosken rannalle Billnäsin rautaruukin vuonna 1641. 1700-luvulla ruukkiin perustettiin panimo sekä kasvihuoneita, joissa kasvatettiin ulkomaalaisia kasvilajeja, kuten appelsiinejä ja viinirypäleitä.
Kiersimme jokirannan ympäri kahden sillan kautta. Toisen sillan vieressä oli jokin eläinaitaus, mutta elikot olivat helteessä viisaasti maastoutuneet kumpareen taakse, emmekä nähneet mitä ne olivat. Lampaita todennäköisesti.
https://www.visitraseborg.com/fi/nahtavyydet/kulttuuri-historia/billnasin-ruukki
Karjaa, kuonasenkat
Olen nähnyt nämä jättimäiset metallirakennelmat monen monta kertaa, mutta vasta nyt sain selvyyden siihen, mitä ne oikein ovat. Billnäsin ruukin peruja nekin.Masuuni, jossa rautamalmi sulatettiin takkiraudaksi, sijaitsi Karjaan Maasillan kupeessa.
Jykevät ämpärit ovat nimeltään kuonasenkkoja. Ne on laitettu paikalleen vanhan masuunin muistoksi.
Pyhän Birgitan kirkon rauniot
Tämänkin kyltin ohi on ajettu monen monituista kertaa, mutta nyt päätimme käydä katsomassa, mitä reitin päässä on.Kirkon raunioita on tutkittu, mutta tarkka rakentamisajankohta ei ole selvinnyt. Uusimman tutkimuksen mukaan rakentaminen lienee aloitettu noin vuonna 1500. Pyhän Birgitan nimikkokirkko kokosi vihtiläisiä Jumalan sanan kuuloon noin 300 vuoden ajan.
Kirkon tarina oli vähän surkea. Se rakennettiin huonoon paikkaan ja sitä sai olla jatkuvasti korjailemassa, se rikottiin ja ryöstettiin isonvihan aikana, lopulta se myytiin huutokaupalla, ja kirkon kiviä käytettiin navetoidenkin rakentamiseen. Lopulta paikalle jäi vain sortuneet seinät. Paikkaa kunnostettiin vihdoin 1940-60-luvuilla.
Uudenmaan 14 keskiaikaisesta kivikirkosta vain tämä on raunioina. Sellaisena se muistuttaa hyvin vuosisatojen kuluttavasta voimasta. Kuitenkin jäljelläolevat muurit ovat jyhkeät ja vahvat.
https://www.vihdinseurakunta.fi/kirkko-ja-tilat/pyhan-birgitan-kirkko