Mihin nämä viedään, mitä näille tehdään… Muutto pienempään

Trimmeri
Kuva: sacks08

Ikääntymisen mukana voi tulla tunne, että ison puutarhan hoitaminen, lumityöt ja muut pihahommat eivät enää kiinnosta, eikä niitä ei enää oikein jaksakaan. On helpomman elämän aika, vaikkapa kerrostaloasunnossa. Neliöitä olisi tosin vain puolet tai kolmasosa entisestä.

Onko sinulla tai lähisukulaisillasi edessä muutto pienempään?

Omat vanhempani asuvat nyt isossa omakotitalossa, mutta aikovat muuttaa pienempään, ehkä keskustassa sijaitsevaan asuntoon. Se merkitsee sitä, että tavaroita on käytävä läpi tarkalla seulalla ja valittava, mitä haluaa mukaansa ja mistä luovutaan.

Juuri heidän tilanteessaan ammattijärjestäjän palvelu olisi aivan omiaan.

Äiti oli esimerkiksi jo vuosi sitten erotellut monta pussillista vaatteita, jotka hän olisi voinut antaa keräykseen, mutta pussit olivat edelleen vaatekomerossa, koska hän ei tiennyt minne olisi ne vienyt eikä hänellä ollut kyytiä ja mitä muita syitä nyt tulikaan lueteltua. Ammattijärjestäjä vie pussit lähtiessään mukanaan ja toimittaa haluttuun kohteeseen.

Isässä taas on vähän (khröm) sentimentaalisen keräilijän vikaa ja hän sanoi suoraan, ettei oikein pysty luopumaan vaatteista, koska niihin liittyy niin paljon muistoja. Ammattijärjestäjän kanssa keskustellessa muistot voisi käydä läpi ja halutessa vaikka kirjata, ottaa kuvia, ja punnita sitä vaihtoehtoa, että hyväkuntoiset mutta ylimääräiset vaatteet voisi viedä niitä enemmän tarvitseville. Miesten käytetyistä vaatteista on nimittäin aina pulaa.

Ammattijärjestäjä selvittää asiakkaan puolesta, mikä taho ottaa vastaan minkäkinlaisia käytettyjä tavaroita. Aina niille ei löydy ottajaa. Esimerkiksi kirjoja on vanhempieni kirjahyllyssä kahdessa rivissä ja kysehän on paljolti niistä samoista kirjakerhon kirjoista, joita on kaikilla. Antikvariaatteja eivät kirjakerhon kirjat kiinnosta. Yksinkertaisin mutta ehkä kirjanystävälle tuskallisin ratkaisu on repiä kannet irti ja laittaa sisältö paperinkeräykseen. Jos löytää kierrätyskeskuksen, johon vielä saa tuoda kirjoja, haluaa ehkä kuitenkin ensin leikata nimensä irti kirjasta. Näissäkin puuhissa voi ammattijärjestäjä olla apukäsinä.

Vanhempani ovat matkustelleet paljon, ja mukavien muistojen lisäksi ihan konkreettisia matkamuistoesineitä on kertynyt kahmalokaupalla. Näistä voisi ammattijärjestäjän kanssa löytää ja säilyttää ne kauneimmat ja rakkaimmat. Matkamuistoja voisi myös digikuvata ja tehdä niistä vaikka valokuvakirjan tai säästää vain tiedostoina.

Muuttaessa on turha huokailla yksin “olisipa tähänkin saanut jotain apua”, koska sitä saa! Mikä askarruttaa pienempään muutossa? Ratkotaan ongelmat yhdessä!

Lue myös Anopin kosto eli Kuinka paljon tavaraa ajattelit jättää jälkeesi?