Kesälomakausi on pyörähtänyt käyntiin ja lomakansa napsii lomakuvia häkellyttävällä tahdilla. Kameroiden muututtua digitaaliseksi kuvien ottamista ei tarvitse enää pidätellä. Ei ole pakko tyytyä loman viralliseen pönötykseen mökin portailla, vaan muistikortti täyttyy mustikanvarvuista, maalatuista varpaankynsistä, kärähtäneestä makkarasta, kärähtäneestä nenästä, pikku uimaoppilaista viidestä eri kuvakulmasta, Musti edestä takaa istuu makaa…
Jossain vaiheessa kamera sanoo, ettei muistikortille enää mahdu yhtään kuvaa auringonlaskusta, uima-allasdrinksuista tai mummon raparpereista. Tyhjennä se tai menetät mahdollisuuden ikuistaa lapsesi seitsemännen lomapäivän iloinen loiskinta rannassa. Sinä tyhjennät ja jatkat kuvaamista. Loman jälkeen ihmettelet, mistä näitä digikuvia oikein tulee ja mitä niille oikein pitäisi tehdä. Ennen oli helppoa kun postissa saapui 24 tarkkaan harkittua otosta koko loman ajalta, nyt tietokoneellasi ilkkuu 2400 lomakuvaa.
Seitsemän järkivinkkiä lomakuvaajille:
1. Digikuvia on helppo ottaa sadoittain. Älä silti ota.
2. Tyhjennä kuvat kamerasta päivittäin tai ainakin viikoittain kuvaustahdistasi riippuen. Saat kuvat menemään automaattisesti omiin kansioihinsa päivämäärän mukaan. Tee vuosillekin omat hakemistonsa, niin kuvamassa ei ole liian suuri käsitellä.
3. Karsi heti tuplat, triplat ja kvadruplat samasta aiheesta, tärähtäneet, ali- ja ylivalottuneet ja muuten teknisesti epäonnistuneet.
4. Käyttöjärjestelmästäsi ja kuvaohjelmistasi riippuen sinulla voi olla käytössä ns. nimilappuja (tag). Voit merkitä niillä heti erityisen hauskoja tai kauniita kuvia tai vaikka tietyssä tapahtumassa otettuja kuvia. Jotkut ohjelmat osaavat tunnistaa kasvoja, joten löydät tietyn henkilön kuvia nopeasti. Tutustu tietokoneesi mahdollisuuksiin.
5. Muista tehdä kuvista varmuuskopiot. Tietokoneiden kovalevyt voivat mennä rikki ja menevätkin rikki, mieluiten pahimmalla mahdollisella hetkellä. CD-levyt kestävät aikaa rajallisesti. Rakkaimpia kuvia on hyvä säilyttää useassa paikassa: tikulla, verkkokovalevyllä, ulkoisella kovalevyllä…
6. Digikuvien ojasta on helppo joutua paperikuvien allikkoon, jos et heti laita niitä albumiin. Tilaa kuvat suoraan kirjoina, niin ne ovat heti järjestyksessä ja näyttävät hyviltä.
7. Jos haluat jakaa kuvia muiden katsottaviksi, älä lähetä alkuperäisiä kuvia kaikille sähköpostissa. Suoraan kamerasta otetut kuvat ovat todella isoja tiedostoja ja tällainen hirmusähköposti saa postiohjelmiston tukkoon. Lataa kuvasi nettialbumiin ja lähetä sähköpostitse linkki.
Facebookin käyttäjille varoitus: sopimusehdot kannattaa lukea tarkoin (kuten muissakin palveluissa). Lataamalla kuvasi Facebookiin annat heille luvan käyttää kuvaasi ilman korvausta miten haluavat. Yksityisasetukset kannattaa muutenkin käydä läpi, ettei esim. lasten kuvia tule vahingossa jaettua tuntemattomille.
Tutustukaa kameran asetuksiin, ottakaa hyviä kuvia (menkää tarpeeksi lähelle kohdetta), ja ennen kaikkea nauttikaa ihanasta kesästä!