Milloin kannattaa venyä ja milloin jättää kesken?

Kuva: KatieThebeau

Tunnet varmaankin vanhan vitsin siitä, että viimeiset kattolistat laitetaan paikoilleen vasta asuntoa myytäessä.

Pitkäksi venyneet projektit vievät sen verran energiaa, ettei oikein viitsisi enää satsata loppusilaukseen. On järjestelty koko kellari, paitsi jäljellä on vielä se viimeinen laatikko, jota ei jaksa enää avata. On tehty iso käsityö, mutta päättely ja viimeistely ottaa vastaan.

Monesti viimeiset kilometrit ovat rempassa, siivouksessa ja järjestelyssä henkisesti ja ajallisesti pahimmat. Jos päästät itsesi lopussa helpolla, nämä projektisi loppuhituset jäävät piinaamaan sinua uskomattoman pitkäksi aikaa ja kasvavat isoiksi vuoriksi. Mikään ei ole niin väsyttävää kuin keskeneräisten tehtävien ympärillä kiertely.

Mutta kaikkea mitä aloittaa, ei tarvitse lopettaa.

Jotkut tuntevat velvollisuutta lukea aloitettu kirja loppuun, vaikka se olisi miten huono. “Voi kun saisin tämän kirjan luettua, että voisin aloittaa seuraavan.” Hei, saat keskeyttää lukemisen ja laittaa kirjan pois! Et ole kirjailijalle mitään velkaa. Mitäs kirjoitti niin tylsän opuksen.

Elokuvankin saa jättää kesken (jos olet teatterissa, huomioi kuitenkin kanssakatsojat). Käsityöstä, joka alkoi puolivälissä tuntua typerältä, saa luopua. Askarteluprojekti, jota et haluakaan askaroida valmiiksi, voi saada jostakusta toisesta uuden innostuneen tekijän. Etsi ystäväpiiristäsi jatkaja tai vie materiaalit kierrätyskeskukseen.

Voit sanoa: en nauti tästä niin paljon, että haluaisin uhrata tähän näin paljon aikaa. Se on aivan sallittua! Luin juuri naisesta, joka alkoi neuloa uudelle miesystävälle villapaitaa, mutta suhde katkesi ennen kuin paita oli valmis. Nainen lupasi hetken mielenhäiriössä tehdä kuitenkin neulomuksen valmiiksi. Onneksi ystävä kysyi, mitä ihmettä on meneillään. Nainen pakkasi keskeneräisen paidan, ohjeet ja loput langat ja vei miehen ovelle lapun kera: “Seuraavalle tyttöystävälle.”