Latasin joskus aikoja sitten sovelluksen nimeltä iNaturalist. Sen oli tarkoitus helpottaa luonnon tarkkailua ja lajien tunnistamista, mutta jotain puutetta siinä silloin oli, koska se jäi käyttämättä.
Keväällä 2020 sattui silmiini uutinen siitä, että Suomen Lajitietokeskus alkaa tehdä yhteistyötä iNaturalist-palvelun kanssa.
iNaturalist-palvelussa toiset käyttäjät ja tekoäly auttavat tunnistamaan tekemiäsi luontohavaintoja. Palveluun kirjatut havainnot hyödyttävät suomalaisen luonnon tuntemusta ja tutkimusta, sillä ne tallentuvat samalla Suomen Lajitietokeskukseen.
luomus.fi
Minähän heti lataamaan sovellusta uudelleen. Mikä luonnon tarkkailun riemu tänä keväänä onkaan siitä auennut!
Ohjeet aloittamiseen
1 Käy rekisteröitymässä sivulla https://inaturalist.laji.fi. Liity iNaturalistFI-yhteisöön.
2 Asenna puhelimeesi iNaturalist-sovellus
3 Ala tehdä havaintoja!
Havaintoja voi lisätä ja niitä voi selata sekä puhelimen appiksen kautta että tietokoneella selaimella, jossa on näkyvissä enemmän tietoja.
Lue tarkemmin: https://inaturalist.laji.fi/pages/ohje
Tältä se näyttää
Tärkeää: Millaisia havaintoja iNaturalistiin voi kirjata?
“Mitä tahansa havaintoja luonnonvaraisista kasveista, eläimistä, sienistä ja muista eliöistä, kaikkialta maailmasta. Puutarhakasveja, lemmikki- ja eläintarhaeläimiä ja muita vastaavia ihmisen kasvattamia eliöitä havaintoihin ei toivota.
Havaintoihin kannattaa liittää kuva, jossa kohde-eliö näkyy selkeästi. Kuvan ei kuitenkaan tarvitse olla erityisen hyvä ja laadukas, monet lajit voi määrittää myös esim. epätarkoista kuvista.”
https://inaturalist.laji.fi/pages/usein+kysytyt+kysymykset
Omia käyttökokemuksiani
Vähän kuin PokemonGO:ssa, tässä kerätään aivan oikeita eliöitä “pokedexiin” eli havaintolistaan. Siinä missä pokemonit ovat keksittyjä taskuhirviöitä, tämän appiksen kanssa pääsee kuitenkin tutustumaan maailmassa eläviin oikeisiin ihmeellisiin olentoihin, joista jotkut ovat yleisempiä ja jotkut harvinaisempia.
Elonkirjon hauraudesta tuli omakohtainen muistutus, kun teimme havainnon punasotkasta. Meillä olevassa Suomen ja Euroopan linnut -kirjassa (Suomen laitos v. 2001) sanotaan vielä, että punasotka on kesävieras ja melko yleinen. Nyt luontoportti.com-sivustolla kerrotaan siitä: “Uhanalaisuus: Äärimmäisen uhanalainen, rauhoitettu. Riistalintu. Maailmanlaajuisesti luokiteltu vaarantuneeksi.”
Junnu sai viime kesänä tehtäväksi koulusta kerätä ja kuivata ja tunnistaa kasveja, ja iNaturalistin avulla se olisi ollut melko paljon helpompaa. Tekoäly tunnistaa yllättävän hyvin ja sitä täydentää yhteisö, joka heti kun ehtii, vahvistaa havainnon tai ehdottaa oikeaa lajia tai ainakin sukua. Kaikille havainnoille ei tunnistuksen vahvistusta luonnollisestikaan tule, mutta on kiva tunne, kun oman kuvansa saa “tutkimustasolle”. Tämä on tosi mukava tapa olla taviksena mukana tekemässä tiedettä ja samalla oppimassa ympäristön luonnosta.
Puhelin täyttyy erilaisista kukkien, jäkälien, lehtien ja pörriäisten kuvista ja niitä täytyy vain poistaa ronskisti.
Kävelylenkkimme ovat ehkä hidastuneet mutta pidentyneet. Koirat ovat oppineet jo makailemaan rauhassa kun yritämme nähdä silmäyksen kolostaan kurkkivasta tikanpoikasesta.
Sain itse viestin Illinoisista melkein heti aktivoiduttuani. Eräs tohtoriopiskelija oli kiinnostunut paikallisista kevättaskuruohoista ja lupasin lähettää hänelle siemeniä, kunhan ne valmistuvat.
Muita sovelluksia luonnon tutkimiseen (molempiin löytyy puhelimen sovelluskaupasta applikaatio):
?Pl@ntNet ?
Pl@ntNet is a citizen science project available as an app that helps you identify plants thanks to your pictures.
https://plantnet.org/en/
?BirdNET?
Detection and classification of avian sounds using machine learning – we want to assist experts and citizen scientist in their work of monitoring and protecting our birds.
https://birdnet.cornell.edu/