Mitä löytyy suomalaisten ja skotlantilaisten sekajäteastioista?

Sekasotkua roskapisteellä

Sekajäte on asumisessa syntyvää sekalaista loppujätettä, josta on eroteltu vaaralliset jätteet ja kaikki materiaalina hyödynnettävät jätteet.

Näin siis teoriassa. Koska ihmisillä on kauniisti sanottuna hieman erilaisia käsityksiä lajittelusta, käytännössä sekajätteen seassa voi olla vaikka mitä.

Reseptilääkkeet, arkaluontoiset asiakirjat ja henkilötiedot ovat yllättävän tyypillisiä löydöksiä. Joskus sekaan sattuu muutakin, pehmolelunraatoja, sähkölaitteita, pattereita ja seksileluja. (…) Keskimäärin kolmannes jätepussien sisällöstä kuuluisi biojätteeseen. (Ylen uutinen 3.7.2017)

Sekajätteen sisältöjä pöyhitään tutkimustarkoituksissa säännöllisesti. Löysin netistä raportit sekä pääkaupunkiseudun sekajätteen koostumuksesta 2015 että Skotlannin kotikerätyn sekajätteen koostumuksesta 2014-15 ja laitoin tulokset rinnakkain. Ovatko suomalaiset parempia vai huonompia lajittelemaan kuin skotit?

Raporteissa oli hieman erilaisuutta jätelajien luokittelussa, mutta pääosin sain arvoja verrattua hyvin. Skotlantilaiset erottelivat terveydenhuoltojätteet kuten vaipat, meillä taas oli eroteltu puu ja vaaralliset jätteet. Luokittelin kaikki edellämainitut sekalaiseen jätteeseen. Seksileluja ei ollut mainittu.

Tällainen kuva tuli sitten tulokseksi (numerot prosenttiosuuksia painosta):

Aivan ällistyttävän samanlainen! Biojätettä on molempien maiden sekajäteastioissa aivan liikaa. Sekajäte poltetaan energiaksi, joten se ei saisi olla kosteaa. Emme me polta takassakaan kosteita puita.

Kuluttajien halukkuutta lajitella jätteitään heikentää sitkeästi elävä harhaluulo, jonka mukaan biojätteet päätyvät samaan kuormaan sekajätteen kanssa. (MaasTul 27.3.2018)

Eivät ne päädy.

Biojäte kompostoidaan Tampereella, Tarastenjärven kompostointilaitoksessa biomullaksi. (phjoy.fi)

Kysyin jätetutkimuksen julkaisijalta Zero Waste Scotlandilta oliko heillä tietoa syistä, miksi Skotlannissa laitetaan biojätettä sekajäteastiaan. Tällaisia selityksiä heidän kyselyissään oli selvinnyt:

  • lajittelu ei ole kovin mukavaa toimintaa (“yök”-faktori)
  • biojätteen lajitteluämpäri puuttuu
  • ihmiset luulevat, etteivät he tuota paljoakaan biojätettä

Tässä arvot, jotka poimin tutkimuksista.

Jos haluat lukea jätetutkimuksista tarkemmin, tässä linkit kumpaankin selvitykseen:

Suomi/pk-seutu Skotlanti

Lue myös: Materiaalit kiertoon – Yhdyskuntajätteen kierrätys ja hyödyntäminen