Mitä sinun pitäisi olla tekemässä juuri nyt?

Mitä sinun pitäisi olla tekemässä juuri nyt

Hei, sinä siellä. Luet tätä tekstiä tabletilta, puhelimesta tai tietokoneen ruudulta. Eihän vain sen saman ruudun ääressä ole koskaan käynyt niin, että olet jäänyt lueskelemaan aivan yhdentekeviä linkkejä tai somepäivityksiä pitkäksi aikaa, vaikka olisi pitänyt tehdä jotain aivan muuta?

***

Kun joku toinen määrää ajastasi, kuten vaikkapa työpaikalla, tai ollessasi lapsi, ajanhallinta on helpompaa. Joku toinen kertoo sinulle, mitä sinun pitää tehdä ja milloin sen pitää olla valmis. Mutta kun olet itse vastuussa suunnasta ja keinoista, eikä kukaan ulkopuolinen oikeastaan välitä lopputuloksesta, olosuhteet haahuiluun ovat otolliset. Tähän tilanteeseen voi joutua monenlaisessa elämäntilanteessa kotivanhemmuudesta yksinyrittäjyyteen.

”Kun olet itse vastuussa suunnasta ja keinoista, eikä kukaan ulkopuolinen oikeastaan välitä lopputuloksesta, olosuhteet haahuiluun ovat otolliset.”

Netin selailu on yksi, mutta ei suinkaan ainoa, päämäärättömän haahuilun väline. Haahuilla voi melkein minkä tahansa toiminnan parissa, mutta se tuntuu yleensä painottuvan aivokuolleeseen nappuloiden paineluun. (Vetkuttelu ja vitkastelu on vähän sama ja vähän eri asia. Joskus vetkuttelu ei olekaan huono juttu. Haahuilu yleensä on.)

Haahuilun vastakohdaksi määrittelen nämä kolme asiaa:

 • tehdä oikeita asioita
 • tehdä asioita oikealla hetkellä
 • tehdä asioita oikeasta syystä

Oikeita asioita. Jotta tiedän mitkä ne oikeat asiat ovat, minun täytyy tietää mikä tavoitteeni on. Täytyy olla kirkkaana silmissä se asia, mitä pitää saada tehtyä. Kirjaan tavoitteet ylös ja muunnan ne toteutettaviksi tehtäviksi. Omia suunnittelutyökalujani ovat Trello ja Workflowy.

Oikealla hetkellä. Kun päätän tehdä jotain, teen sitä ja vain sitä, sen ajan jonka olen varannut kyseiselle tekemiselle. Teen vain yhtä asiaa kerrallaan. Olen läsnä siinä, mitä olen tekemässä. Koko ajan ei tarvitse suorittaa. Kun lepään, lepään hyvällä omallatunnolla. Kaikelle on aikansa.

Oikeasta syystä. Internetin läpi lukemiseen tai puhelinpelin tökkimiseen voi olla hyvä syy. Se voi toimia taukona aivoja rasittavien tehtävien välillä tai se voi palauttaa stressaavasta tilanteesta. Haluan olla tietoisempi siitä miksi teen juuri nyt mitä teen. Tätäkin mietin yhtenä päivänä: Haahuilu on monesti toisten elämästä lukemista tai muiden tekemisten seuraamista. Miksi ihmeessä haluaisin laittaa toisten, ehkä jopa fiktiivisten hahmojen elämän oman elämäni edelle? Haluan luoda itse sisältöä omaan elämääni.

Haahuiltaisiinko vähän vähemmän tästä eteenpäin?

Milla Havanka

Milla on innostuja, rohkaisija ja ongelmanratkaisija. Hänen yrityksensä Mekaselska on kannustanut kohti fiksuja ja iloisia koteja vuodesta 2011.

4 kommenttia

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • En kyllä millään voi luvata, että vähentäisin haahuilua, olen suuri haahuilun ystävä ja tämä vuorotteluvapaa on mennyt suureksi osaksi juuri ihanasti haahuillen 😀
  (oikeasti tiedän, että puhut asiaa)

 • Kuulostaa siltä, että suunnitelmaton haahuilu on juuri sitä, mitä vuorotteluvapaaseesi oletkin "suunnitellut" 🙂 Jos sinulla olisi ollut aikomus vaikka startata jokin uusi bisnes tai saada muuta isoa aikaan vapaavuoden aikana, olisit varmaan pyrkinyt haahuilemaan vähemmän.

  Muuten olen todellakin sitä mieltä että arkeen olisi tärkeä jättää juuri niitä ihania suunnittelemattomia hetkiä, joiden aikana voi antaa alitajunnan lentää ja mielen virkistyä. Niitä voisi haahuiluksikin kutsua, mutta minusta ne ansaitsisivat arvokkaamman kutsumanimen 🙂

 • Minulla oli yks iso juttu, minkä halusin tehdä, pitkän kävelymatkan ja sen teinkin. Ja sen lisäksi toisen, lyhyemmän kävelyretken lyhyellä suunnitteluajalla. Loppuajan päätin haahuilla oikein urakalla. Onneksi se on niin ihanan helppoa, minun ei ole koskaan vaikeuksia olla tekemättä mitään. Kunhan asiallisen hommat hoidetaan…

  Olisi kyllä kiva keksiä sopiva nimi tälle "puuhalle" ja mielentilalle, sellainen joka oikein korostaisi vapaan kellunnan etuja ja hyötyjä 😀

Järjestetään yhdessä!

Kaipaatko apua järjestämisen alkuun pääsemiseksi? Voit tilata minut Tampereen kaupunkialueella kotikäynnille!

Lähetä viesti ja kerro pulmasi!

Morjens

Milla Havanka - Ammattijärjestäjä Tampere - Blogi - Täällähän on vaikka mitä!

Tervetuloa selailemaan Mekaselskan blogia! Tarjoilen näissä pikku lukupaloissa sinulle ohjeita, tietoa ja uudenlaisia ajatuksia. Hyviä lukuhetkiä 🙂

Jos haluat tukea pienyrittäjää, se käy someaikana hyvin helposti jakamalla ja kommentoimalla kirjoituksia. Pienikin kommentti ilahduttaa. Kiitos!

Tykkää ja seuraa