Miten vanhasta kännykästä pääsee eroon ja miksi se kannattaa?

“On meillä videot, televisio, mikroaaltouuni ja videonauhuri…” Nykyään on myös ulkoinen levyasema, digiboksi, järjestelmäkamera, läppäri, tabletti ja sen seitsemän kännykkää.

Kun olet ostanut uuden puhelimen, mitä teet vanhalle? Ettei se vain jäisi pölyttymään laatikon pohjalle niiden edellistenkin seuraksi?

Vain noin yhdeksän prosenttia ihmisistä kierrättää kännykkänsä.(Nokia)

Puhelimissa käytetään harvinaisia materiaaleja, joita voisi käyttää uudelleen sen sijaan, että niitä louhittaisiin kalliisti kaivoksissa.

Kongon demokraattisessa tasavallassa kaivostoiminta rahoittaa ihmisoikeuksia rikkovia aseellisia joukkioita, ja Ghanan Agbogbloshiessa kymmenet tuhannet suojaamattomat ja heikosti palkatut ihmiset kaivelevat maailman suurimmalta elektroniikkatunkiolta kierrätettäviä osia.

Tällä hetkellä valitettavasti kierrätyksellä saatavien harvinaisten maametallien laatu on vielä sen verran heikko, ettei niitä voi käyttää sellaisenaan uusissa puhelimissa. Kännykässä on kuitenkin paljon muutakin kierrätettävää materiaalia kuten nikkeliä, kobolttia ja muovia.

Waste electrical and electronic equipment (WEEE), total collected, 2008 and 2015
(kg per inhabitant) Source: Eurostat (env_waselee) Kuvan lähde

Miten vanhasta kännykästä ja muistakin pienistä elektroniikkalaitteista siis pääsee eroon niin, että ne tulisi hyödynnettyä?

Käytöstä poistuneita sähkö- ja elektroniikkalaitteita vastaanottavat sekä erikoiskaupat että päivittäistavarakaupat. Omaankin kauppaasi on saattanut ilmestyä keräyslaatikko, jossa lukee SER-kierrätys. Erilaisille SER-lajeille on omat keräysastiansa.

(Lyhenne SER tulee sanoista sähkö- ja elektroniikkaromu. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiksi luetaan kaikki laitteet, jotka toimiakseen tarvitsevat sähkövirtaa, akkua, paristoa tai aurinkoenergiaa. Myös kaikki lamput lukuun ottamatta hehku- ja halogeenilamppuja luetaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiksi.)

Data-SER-keräysastia

Tällaiseen lukolliseen data-SER-astiaan voi laittaa laitteet, joissa on muistikortti. Kortilla olevat tiedot eivät joudu ulkopuolisten käsiin, koska keräysastia kuljetetaan käsittelylaitokseen sinetöitynä. Käsittelylaitoksella sinetti avataan kontrolloidusti ja laitteiden muistit tyhjennetään tai murskataan.

Datalaitteiden kierrätyspalvelu Seiffi vastaa tietoturvaan liittyviin epäilyksiin erityisellä huolella. Laitteiden sisältämä data ylikirjataan tietoturvaohjelmistolla tai murskataan. Laitteen matkaa palautuspisteeltä aina tietoturvakäsittelyyn saakka voi seurata lähetystunnuksen avulla ja tietojen tuhoutumisesta saa todistuksen.

Kaivelepa siis lipaston laatikoitasi ja tipauta vanhat puhelimesi seuraavalla kauppareissulla keräysastiaan!

Lisätietoja:
http://www.serkierratys.fi/
http://yle.fi/uutiset/osa_kannykoiden_metalleista_jaa_viela_erottelematta_kierratyksessa/6446150
http://www.nokia.com/global/about-nokia/people-and-planet/sustainable-devices/recycling/recycling/
http://www.fairphone.com/