Nyt pinnalla: kestävä kehitys

Kestävän kehityksen toimenpidesitoumukset

Viisi vuotta sitten aloin ammattijärjestäjä-yrittäjäksi. Järjestämisala valikoitui siksi, että nautin itse järjestyksen luomisesta ja siitä että asiat löytyvät ja hommat toimivat, ja halusin auttaa myös muita saavuttamaan tämän tunteen.

Aika pian huomasin, että asiaan liittyy paljon enemmän kuin tavaroiden järjestely nätisti hyllyille, ja halusin katsoa kokonaisuutta laajemmin.

Minua kiinnostaa millaisessa maailmassa lapsemme ja heidän lapsensa tulevat elämään ja haluan omalta osaltani vaikuttaa siihen, että kehitys kohti tulevaisuutta on kestävää ja luonnonvaroja säästeliäästi käyttävää.

Järjestämisen kehdossa USA:ssa, ostohullussa kulttuurissa, ammattijärjestäjiä palkattiin auttamaan komeroiden tyhjentämisessä, jotta sinne voisi hankkia taas uusia kauden tavaroita. Eih!

Minulle järjestäminen on ollut aina sitä, että pöyhiessään varastoja ja laittaessaan sisällön hyvään järjestykseen oppii tuntemaan sen mitä omistaa. Kun tietää mitä varastossa on, ei tule niitä ”Täälläkö tämä on ollut kymmenen vuotta!”-hetkiä.

Olen seurannut hyvin läheltä, miten muutoissa viedään samoja avaamattomia laatikoita kellarista kellariin ja ostetaan tuplatuotteet varaston ja vuosien mustaan aukkoon kadonneiden tilalle. Kuinka kestävää on hankkia uudelleen sellaista, mitä jo omistaa?

Varastoon saatetaan viedä jotain ”vähäksi aikaa” miettimättä oikeaa säilytystapaa, ja kymmenen vuoden jälkeen esine on homehtunut tai ainakin ottanut itseensä mojovan kellarin tuoksun. Kuinka kestävää on homehduttaa tavara käyttämättömänä varastoon ja heittää se sen jälkeen kaatopaikalle?

Tästä on muotoutunut missioni: pöyhiä asiakkaiden kanssa heidän varastojaan, kaappejaan ja laatikoitaan, tuoda elämää kuolleille tavaravyöhykkeille, antaa arvoa tavaralle jota jo kaapista löytyy, erottaa käyttötavara turhasta, auttaa laittamaan itselle tarpeeton kiertoon sopivalla tavalla ja näin vähentää uuden ostelun tarvetta.

Jakamistalouden sovelluksia ja ilmiöitä seuraan tiiviisti. Teknologia voi auttaa vähentämään hävikkiä ja lisäämään eri asioiden käyttöastetta. Haluan tuoda näitä sovelluksia esille ja yleisempään tietoon ja myös sillä tavoin tuoda lisää tilaa varastoon. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Erilaiset kiertotalouteen kuuluvat muiden jätevirroista syntyvät tuotteet vähentävät neitseellisten, uusien, raaka-aineiden tarvetta.

Tänään alkaa Euroopan kestävän kehityksen viikko. Eri yritykset, yhdistykset ja muut organisaatiot järjestävät tapahtumia ja tuovat esille kestävän kehityksen toimia. Voit tutustua teemaviikon viralliseen sivustoon täällä.

Haastan sinut tällä viikolla tekemään jonkin seuraavista kolmesta asiasta:

1. Korjaa jokin rikki mennyt vaate tai esine (voit tehdä sen yhdessä ystävien tai naapurien kanssa!)
2. Vie kierrätykseen jokin esine, jota et itse enää käytä, mutta joka voisi olla hyödyllinen toiselle
3. Tutki jokin lipastonlaatikko tai kaapin hylly ja käy läpi kaikki mitä siellä on.

Kerro meille muillekin mitä teit, mitä löysit tai mitä opit!

Milla Havanka

Milla on innostuja, rohkaisija ja ongelmanratkaisija. Hänen yrityksensä Mekaselska on kannustanut kohti fiksuja ja iloisia koteja vuodesta 2011.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Järjestetään yhdessä!

Kaipaatko apua järjestämisen alkuun pääsemiseksi? Voit tilata minut Tampereen kaupunkialueella kotikäynnille!

Lähetä viesti ja kerro pulmasi!

Morjens

Milla Havanka - Ammattijärjestäjä Tampere - Blogi - Täällähän on vaikka mitä!

Tervetuloa selailemaan Mekaselskan blogia! Tarjoilen näissä pikku lukupaloissa sinulle ohjeita, tietoa ja uudenlaisia ajatuksia. Hyviä lukuhetkiä 🙂

Jos haluat tukea pienyrittäjää, se käy someaikana hyvin helposti jakamalla ja kommentoimalla kirjoituksia. Pienikin kommentti ilahduttaa. Kiitos!

Tykkää ja seuraa