Onnellisuus syntyy valinnan vapaudesta – tai ehkä päinvastoin

Valinnan vapaus on varsin hyvä asia. Meidän ei tarvitse kulkea samanlaisissa harmaissa uniformuissa. Voimme päättää oman ammattimme ja kenen kanssa menemme naimisiin, jos menemme ollenkaan. Saamme valita mitä syömme aamupalaksi ja mitä harrastamme. Ilman valinnan vapautta olisimme varmasti melko onnettomia ja tuntisimme olomme rajoitetuiksi ja alistetuiksi.

Mutta onko niin, että mitä enemmän meillä on valinnanvaraa, sen onnellisempia olemme?

Ennen mentiin nakkarille ja pyydettiin lihapiirakka kahdella nakilla. Nyt mennään ostamaan täytettyjä leipiä. Valintaa varten on tehty pdf-lomake, jonka voi tulostaa etukäteen netistä (tsekkaa jos et usko: tilauslomake). Eri valintasteppejä on 10 ja lomakkeen voi täyttää yhteensä ainakin 2 x 5 x 15 x 2 x 5 x 2 x 8 x 12 x 4 x 5 x 2 = 11 520 000 eri tavalla. Se on kuulkaa yli yksitoista ja puoli miljoonaa erilaista mahdollisuutta. Itselläni on ainakin usein tullut kylmä hiki siinä tiskin edessä ja päädyn samaan kuin aina ennenkin.

Entä pukeutuminen? Ei ole enää niin, että “laitanpa ne paremmat housuni”. Avaapa vain vaatekaappisi. Laittaisitko tänään pitkät housut? Monetko erilaiset pitkät housut sinulla on? Vai laittaisitko hameen? Minkä niistä? Yläosa? Huivi? Korut? Kengät? Sinulla on ainakin teoriassa varmasti satoja eri asukokonaisuusvaihtoehtoja. Eipä ihme, että aamuisin on vähän vaikea päättää.

Alkaisitko harrastaa jumppaa? Sellaista ei enää ole. Laskin erään liikuntakeskuksen sivuilta 19 erilaista “helppojen askelien” tuntia, kuten cardio combat, kinesis core ja 3d strength.

Meillä on nykyään ihan uskomaton määrä valintoja tehtävänämme aivan yksinkertaisissakin asioissa. Jos näiden tekeminen tuntuu sinusta rasittavalta, et ole yksin.

Liikuntakeskuksen tarjoamien jumppien lukumäärään ei tietysti voi vaikuttaa, mutta voit yksinkertaistaa niitä asioita, jotka ovat hallinnassasi. Voit vähentää kirjahyllyssäsi olevien seurapelien määrän 20:stä kahteen lemppariisi. Voit luopua suuresta osasta astioitasi. Voit karsia suurimman osan vaatteistasi ja jättää ne, jotka näyttävät hyvältä ja sopivat aina yhteen. Jos et jaksa enää pihakasvien hoitoa, tee pihastasi japanilainen kivikkopuutarha.

Missä asiassa sinä haluaisit yksinkertaistaa omaa elämääsi?